News | Circet Benelux

5 Lessen die we binnen ons NOC geleerd hebben

Geschreven door Wim Goud | 31 okt 2022

In de loop der jaren hebben we binnen ons NOC (Network Operations Center) heel wat lessen geleerd uit situaties die onze klanten tegenkwamen. De wereld is intussen ook sterk veranderd: de opwarming van de aarde, de steeds hevigere hittegolven, frequentere stroomuitvallen en zelfs het veranderde investeringsklimaat, het heeft allemaal een impact op uw NOC. Welke lessen hebben we daar tot op vandaag uit geleerd?


Als ons monitoringsysteem in het netwerk van een klant een mogelijk risico op uitval meldt, gaan we onmiddellijk aan de slag om het probleem op te lossen. Maar daar stopt het niet. Na het herstel voeren we een diepgaande probleemanalyse (root cause analysis) uit om het incident in de toekomst te voorkomen. In de loop der jaren hebben we op deze manier enkele belangrijke lessen geleerd…

De impact van warmteontwikkeling

De opwarming van de aarde en de impact van hittegolven op ons leven komen de laatste jaren steeds meer in het nieuws. Ook in de telecomsector zien we de effecten al lang. “Zo warmt een POP (Point of Presence) in de zon te veel op”, zegt Frans Gaasbeek, Manager Beheer bij Circet Nederland. “Daarom geven we netwerkoperatoren al een tijd standaard het advies om hiermee rekening te houden bij de plaatsing van een PoP.”

We geven ook advies met betrekking tot de luchtflow, die door de opwarming van de aarde steeds belangrijker wordt. Als één apparaat warme lucht wegblaast in de richting van de luchtinvoer van het apparaat ernaast, kan dat laatste apparaat problemen krijgen met warmteontwikkeling. “Met een warmtecamera laten we dat effect aan klanten zien”, zegt Frans Gaasbeek.

 



Koeling met grondwater

Door de steeds grotere impact van hittegolven wordt ook koeling van een POP belangrijker. Koeling van apparatuur gebeurt vaak via luchttoevoer. Volgens Wim Goud, Technisch/Commercieel Manager bij Circet Nederland, is koeling via grondwater evenwel duurzamer en effectiever: “Tijdens hittegolven zagen we dat locaties met grondkoeling geen problemen hadden, terwijl de andere locaties met oververhitting te maken kregen. De aanschafwaarde van zo’n systeem is uiteraard hoger. Dan komt het erop aan om de Capex tegenover de Opex af te wegen.”

Bescherming tegen calamiteiten

Een andere trend die we in onze statistieken zien is dat stroomuitval gemiddeld vaker voorkomt, en dat dus ook onze POP-locaties meer last hebben van stroomuitval. Met een UPS (Uninterruptible Power Supply) is de eerste tijd tot er weer spanning is te overbruggen. Helaas is een UPS niet altijd voldoende om een ononderbroken werking te garanderen bij langdurige stroomuitval. In aanvulling op een UPS is uitbreiding de inzet van een aggregaat een mogelijkheid. . Een aggregaat is binnen twee uur ter plaatse en borgt hiermee dat bij langere uitval u geborgt bent tegen uitval van diensten .


Strengere toegangscontroles

Ook de veiligheidsvereisten zijn verscherpt. In een PoP en andere technische ruimtes gebeuren er vaak werkzaamheden, door eigen werknemers of onderaannemers. Het is belangrijk dat niet zomaar iedereen toegang krijgt en dat het betreden van de locaties gecontroleerd en opgevolgd wordt. “We hebben mettertijd onze voorwaarden voor de toegang tot een POP aangescherpt”, zegt Frans Gaasbeek. “We willen nu niet alleen weten wie de persoon is die toegang tot het PoP wil, maar ook wat die precies gaat doen.”


Consistente netwerkadministratie

Met ons NOC beheren en monitoren we niet alleen technische ruimtes, maar doen we ook aan asset management en omgevingsmanagement. “Een consistente netwerkadministratie is in de loop der jaren steeds belangrijker geworden”, legt Wim Goud uit: “Investeringsmaatschappijen kopen meer en meer netwerken op en willen dan natuurlijk exact weten waar hun assets zich bevinden. Zelf zijn we ook een meer proactieve houding tegenover onze klanten gaan aannemen, om te zien waar ze voordeel kunnen halen uit hun netwerkbeheer. Door exact te weten wat waar ligt en of ze nog glasvezels vrij hebben op een locatie, kunnen operatoren hun bezetting vergroten.”

Lessen in een veranderende wereld

De wereld staat niet stil, en u ziet dat ook wij continu bijleren. Door de opwarming van de aarde geven we netwerkoperatoren nu advies om rekening te houden met de locatie van een POP en de luchtflow. We hebben ook geleerd dat koeling met grondwater effectiever is tijdens hittegolven, en dat een aggregaat vaak nodig is bij langdurige stroomuitval. We hebben ook onze veiligheidsvereisten verscherpt en zijn proactiever geworden in asset management en omgevingsmanagement.

Of het nu om een telecomnetwerk, een netwerk van laadpalen of andere nutsdiensten gaat, een netwerk beheren met een zo vlot mogelijke ervaring voor uw klanten is een hele uitdaging. Met ons Network Operations Center (NOC) monitoren we uw netwerk, lossen we problemen op wanneer ze zich voordoen en stellen we adviezen voor verbetering op. Zo kunt u zich focussen op uw corebusiness.

Hulp nodig om uw netwerk uit te baten? Circet is de uitgelezen partner voor netwerkbeheer en -onderhoud. Ons NOC monitort uw netwerk 24/7 op afstand en we ondersteunen u met ervaren technische experts, die ook kennis hebben van FttX- en HFC-netwerken.