Duizenden huishoudens in Zeeuws- Vlaanderen krijgen supersnel glasvezelbreedband dankzij DELTA Fiber en Circet

Meer dan 125 kilometer glasvezel aanleggen in een uithoek van Nederland? Een projectgroep van 4 Circet-collega’s speelde het klaar in amper een jaar tijd. Met een team van gemiddeld 40 grondwerkers, monteurs en glasvezelblazers brachten we bliksemsnel internet naar de Belgisch-Nederlandse grens.

ID

  • Klant: Deltafiber  
  • Locatie: Zeeuws-Vlaanderen (o.a. Oostburg, Sluis en Cadzand)
  • Begin: 1 januari 2023 
  • Voorzien einde: Tweede kwartaal van 2024
  • Opdracht: Aanleg en aansluiting van glasvezel

2311_CIR_Nieuwsbrief februari_vital

Wat hield dit project precies in? 

Pieter: “We kregen van Deltafiber de vraag om een 6-tal grensplaatsen te verglazen. Want ook wie in een uithoek van het land woont, heeft recht op supersnel internet. Een projectteam van 4 stuurde gemiddeld 40 werknemers aan om dat klaar te spelen.”

“We startten met de engineeringfase, calculatie en stakeholdermanagement. Maar het grootste werk zat natuurlijk in de aanleg van alle glasvezel: het graven van de sleuven, het blaas- en laswerk voor de kabels enzovoort.”

 

Wat was de grootste uitdaging?

Pieter: “Zonder twijfel de afstand die onze mensen moesten afleggen om op de sites te geraken. Onze civiele ploegen komen allemaal uit de randstad: zij moesten dagelijks minimaal twee uur heen en twee uur terug met de wagen, door de Westerscheldetunnel. Ook het graven zelf was geen evidentie door de harde kleigrond.”

“In zulke omstandigheden moet je de best mogelijke werkomgeving creëren. Je onderaannemers goed briefen. Zorgen dat alle faciliteiten goed op orde zijn. Je project goed afstemmen met de gemeente en zorgen dat alle materialen op voorraad zijn. Als je niet vooruitkan, is je dag verloren.”

“Door de verre afstanden moesten we extra goed plannen. Als je op zulke locaties niet vooruitkan, is je dag verloren.” 

- Projectmanager Pieter Provoost

Hoe stonden de bewoners tegenover dit project?

Pieter: “Erg positief. In alle dorpskernen vonden graafwerkzaamheden plaats om het netwerk tot in de woningen aan te leggen. Dat zorgde voor ongemak, maar daar stond tegenover dat elke inwoner z’n aansluiting van Deltafiber gratis kreeg.”

“We hebben in verschillende dorpen samen met Deltafiber bewonersbijeenkomsten georganiseerd. Daarmee creëerden we een draagvlak voor het project. Als je burgers goed inlicht over wat er staat te gebeuren en hun vragen beantwoordt, neem je veel twijfels weg.”

“Door bewonersbijeenkomsten te organiseren,
creëerden we een groot draagvlak voor het project. ” 

- Projectmanager Pieter Provoost

-

Read more