Aanleg van data- en telecomnetwerken moet veiliger

Bij de aanleg van data- en telecomnetwerken, zoals 5G en glasvezel, staat de veiligheid onder druk. De branches die betrokken zijn bij de aanleg hebben daarom de Gedragscode Veilige Aanleg Data- en Telecomnetwerken opgesteld. Op 5 april hebben de brancheorganisaties Techniek Nederland en NLconnect samen met acht technisch dienstverleners, waaronder Circet Nederland de Gedragscode ondertekend. De ondertekenaars gaan intensiever samenwerken om bij de aanleg van data- en telecomnetwerken ongevallen te voorkomen. Voortaan worden de veiligheidsprestaties in projecten gemeten. Bovendien wordt veilig werken een belangrijk onderdeel van het opleidingsprogramma.

Techniek Nederland, NLconnect en acht technisch dienstverleners ondertekenden de Gedragscode

5G en glasvezel

De aanleg van 5G, glasvezel en andere data- en telecomnetwerken is in Nederland in volle gang. Door de hoge tijdsdruk en het tekort aan technische vakmensen dreigt de veiligheid in het gedrang te komen. De Gedragscode moet daar opnieuw de aandacht op vestigen. De ondertekenaars, waaronder Circet Nederland willen op die manier ongelukken voorkomen.

Veiligheid verankerd in bedrijfscultuur

Behalve Circet Nederland en Techniek Nederland zetten ook de infrabedrijven Allinq, Baas, BAM, van Gelder, Siers, Spie en VolkerWessels Telecom hun handtekening onder de code. CEO Wim Beukers van Allinq is voorzitter van de stuurgroep die de Gedragscode opstelde. Beukers: ‘Veiligheid wordt hiermee stevig verankerd in de bedrijfscultuur. Samen met opdrachtgevers nemen we daarvoor verantwoordelijkheid. Uniformering van regels, voorschriften en veiligheidsmiddelen gaat daarbij helpen.’

Aannemers en telecom-operators

De Gedragscode Veilige Aanleg Data- en Telecomnetwerken heeft veel overeenkomsten met de gedragscodes voor de bouw- en energiebranche. Met die branches hebben de opstellers dan ook veel overleg gevoerd. Zij verwachten dat ook telecom-operators en andere aannemers de Gedragscode op korte termijn zullen onderschrijven.

-

Read more