Corporate News
De duurzame mobiliteit van Circet bekroond met het certificaat ‘Baanbrekende werkgever’
-
De facility & fleet-inspanningen van Circet Benelux werpen vruchten af: na het succesvol doorlopen van het traject ‘Slimmer en groener onderweg’ mag de onderneming zich officieel ‘Baanbrekende werkgever’ noemen. “Een straffe prestatie van ons team én een grote stap in het verkleinen van onze ecologische voetafdruk”, vertellen Patricia Krick en Evi De Leeuw van het facility & fleetteam.
Wat is het traject Baanbrekende Werkgever?
Baanbrekende Werkgever is een charter én een certificatietraject dat in 2020 gelanceerd werd door De Lijn, Antwerp Management School en Jobat. Je kan er als bedrijf voor inschrijven om een kader te creëren rond hybride werken en je onderneming concrete doelstellingen op te leggen rond nieuwe mobiliteit. Het traject steunt op drie keuzepijlers en zet steeds de medewerker centraal.
Baanbrekende werkgever in’t kort
‘Minder onderweg’, ‘mensgericht hybride werken’ en ‘slimmer en groener onderweg’: dat waren de drie keuzepijlers waarop het traject Baanbrekende Werkgever dit jaar steunde. Vooral op die laatste zette Circet Benelux volop in, met tal van inspanningen om te evolueren naar een duurzame vloot en slimmer transport. Een team effort waar heel wat tijd en mankracht inkropen.
“Het traject Baanbrekende Werkgever was voor Circet echt een eyeopener”, vertelt Patricia Krick, Facility & Fleet Manager. Natuurlijk zijn we al lang bezig om onze ecologische voetafdruk te verkleinen op vlak van transport. Maar dit project maakte het allemaal veel concreter, met mobiliteitsworkshops, een concreet stappenplan om onze duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken, bedrijfsbezoeken bij ondernemingen die ons zijn voorgegaan, en nog veel meer. Er ontstond een inspirerende wisselwerking tussen alle deelnemende ondernemingen.”
“We hebben enorm veel opgestoken van de andere deelnemende bedrijven in het traject!"
“Het was een intensief leerproces”, vertelt ook Evi De Leeuw, Facility & Fleet Coördinator. “We stimuleerden en werden gestimuleerd door andere bedrijven met gelijkaardige ambities op vlak van groene mobiliteit. Samen zochten we naar oplossingen voor praktische problemen, zoals solide regels rond laadpalen voor elektrische wagens bij werknemers, of de best mogelijke car policy. Ervaringen uitwisselen en best practices delen: daar draaide het om in dit programma.”
Steeds groener
“Niet rijden blijft natuurlijk het groenste van al”, vervolgt Patricia. “Maar in een bedrijf met zo veel mensen en zo veel techniekers op de baan moet je vaak noodgedwongen voor de wagen kiezen. Dan is de keuze van Circet duidelijk: elke nieuwe wagen die we aankopen is elektrisch. Waar mogelijk krijgt een werknemer thuis een laadpaal, en al onze bedrijfslocaties krijgen laadpunten.”
“Daarnaast start Circet zo veel mogelijk lokale projectlocaties op: tijdelijke vestigingen in verschillende regio’s en steden, of depots waar bijvoorbeeld onderdelen tijdelijk gestockeerd worden. Zo moeten onze techniekers minder kilometers afleggen. Dat deden we onlangs in Luik. Daar stampten we op amper anderhalve maand tijd een tijdelijke vestiging uit de grond. Ook in Charleroi, waar we met fiberaanleg beginnen, komt er zo’n locatie.”
“Ook een ambitieus fietsleasingplan hoort bij onze toekomstinitiatieven.”
“Natuurlijk stopt het niet bij de wagen”, vervolgt Evi. “Ook fietsleasing onderzoekt Circet, al moet je eerst wat administratie doorlopen voor je zoiets goed uitrolt. Daarnaast werken we ondertussen verder aan andere initiatieven. Onze mobiliteitsgidsen bijvoorbeeld, waarmee we medewerkers informeren over alle mogelijke manieren om op een duurzamere manier op hun werk te geraken. Ook carpooling en deelauto’s komen aan bod, plus alle mogelijkheden rond openbaar vervoer.”
Patricia: “We zijn erg blij dat er bij Circet een groot draagvlak is voor deze inspanningen. We krijgen steun van de directie en het management, het communicatieteam, de mensen van hr én een milieu-adviseur. Het is fijn om hier met een gemotiveerd team werk van te maken.”
-