Circet en VodafoneZiggo gaan samen voor groen

Lekker buiten, veel in beweging en kortere reistijden tussen twee klussen. Monteurs, die namens Circet op pad gaan voor VodafoneZiggo met overdekte elektrische fietsen, willen niet meer anders. Hoe werkt het project Groen Rijden van Circet precies? En met welke uitdagingen krijgen zij tijdens hun klantbezoeken te maken?

Sven van der Pluijm is projectleider Groen Rijden bij Circet. “Onze servicemonteurs voor Ziggo werken in binnensteden, zoals die van Maastricht. De binnenstad is vaak slecht bereikbaar per auto of bestelbus door kleine straten, drukte en eenrichtingsverkeer.

Samen met VodafoneZiggo nemen we alvast een voorschot op de toekomst. Vanaf 1 januari 2025 krijgen namelijk ruim dertig Nederlandse steden (waaronder Utrecht, Maastricht en Groningen) een 'zero-emissie'-zone, zo is afgesproken in het Klimaatakkoord. Dat betekent dat je op die plekken niet langer welkom bent met een bestelbus of auto die C02 uitstoot.

Foto sven Citkar

Overdekte elektrische fiets

De pilot was een succes en inmiddels rijden 8 monteurs groen naar de klanten toe. Dat doen ze per 1 januari 2023 allemaal met overdekte e-cargobikes. “Deze fietsen hebben laadruimte, zodat de monteurs al hun spullen makkelijk kunnen meenemen. Bij slecht weer komen de monteurs fit en droog aan bij de klant omdat de fietsen overdekt zijn. De actieradius is meer dan voldoende voor de afstanden die ze in de binnensteden tussen klanten afleggen. Ze kunnen zelfs op een veilige manier hun mobiele telefoon opladen aan de fiets. Handig, want ze navigeren handsfree al hun routes met de telefoon.”

Uitdaging met hubs

Naast een hogere klanttevredenheid en blije servicemonteurs, ziet Circet samen met VodafoneZiggo ook uitdagingen bij het vergroenen van hun logistieke kilometers. “De voornaamste drempel is het vinden van de juiste hubs op de juiste locaties. We zoeken bewust hubs aan de rand van het centrum, zodat de monteurs daar makkelijker een parkeerplek vinden.” Sommige monteurs wonen namelijk verder weg van hun werkgebied in de binnensteden en rijden de eerste kilometers per auto. “Bij de hub parkeren ze hun auto en stappen ze over op de elektrische fiets, waarmee ze de rest van hun werkdag onderweg zijn. Ook dienen de hubs een oplaadmogelijkheid voor de fietsen te hebben en voldoende opslagruimte voor de e-bikes, voorraad en werkspullen van de monteur. Die mix van wensen zorgt wel eens voor discussie met verhuurders. Toch zien we dat het lukt dat soort locaties te vinden.”

Tips voor werkgevers

Welke tip heeft Sven voor andere werkgevers die hun logistieke kilometers willen verduurzamen? “Ga met je opdrachtgever om de tafel, als je die hebt, en kijk waar je samen in kan optrekken. Ook als het gaat om de kosten om de elektrische voertuigen aan te schaffen. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten, want de servicemonteurs zijn met meer plezier met hun werk bezig zijn en leveren een hogere productiviteit. En het is ook is in lijn met de ambitie van VodafoneZiggo om zoveel mogelijk klantbezoeken milieuvriendelijk te maken, reisafstanden zo kort mogelijk te maken en uitstoot per kilometer drastisch te verlagen.” Andere tips die Sven graag wil meegeven: “Bekijk hoe groen rijden goed past binnen je dienstverlening en maak iemand vrij voor het begeleiden van een pilot. Luister daarbij naar de wensen en behoeften van je personeel en monteurs. Zij zijn immers je ogen in het veld en de mensen die de grootste verandering in hun werk moeten toepassen.”

Meer monteurs

Hoe nu verder? “We willen meer monteurs op de elektrische fiets. Samen met VodafoneZiggo gaan we ervoor dat medio 2023 minimaal 15 monteurs groen rijden. Vooralsnog alleen met de e-bike, maar later ook met elektrische auto’s in de gebieden rondom de binnensteden.” Om andere monteurs te enthousiasmeren volgt een campagne. “We hebben filmpjes opgenomen met de servicemonteurs die nu gebruikmaken van de e-bikes. Zij zijn onze ambassadeurs en nodigen anderen uit eens een dagje of week samen met hen op pad te gaan. We weten zeker dat ook zij daarna meer plezier in hun werk krijgen en alleen nog maar met de elektrische fiets naar klanten willen gaan.”

-

Read more