News | Circet Benelux

Digital driver's seat een nieuw platform voor Fiber to the Home

Geschreven door Tom van der Aa | 02 mrt 2023

Slimme digitale tools en een uitgekiende strategie zijn cruciaal in telecom en smart energy. Tom Van der Aa, Chief Digital Officer bij Circet, maakt je in Digital Driver’s Seat wegwijs in het digitale landschap van Circet. In de tweede aflevering  las je al hoe we onze transformatie naar een digitale mindset realiseerden. Vandaag vertelt Tom hoe we die aanpak ook voor Fiber to the Home inzetten. 

Een platform voor glasvezelprojecten

Fiber to the Home is een van de groeipijlers van Circet. Hoe past de digitale mindset in dat verhaal? 
"Om dat te begrijpen moet je weten van waar we komen. We doen enorm veel Fiber to the Home-projecten in België en Nederland. Die projecten vragen een gestructureerde en correcte opvolging. Vroeger, toen Circet nog versnipperd was in verschillende mkb's, had elk van die organisaties een eigen platform om Fiber to the Home-deployments te doen. Op een gegeven moment kwam het softwarepakket van onze twee grootste sites aan het einde van zijn levenscyclus. En dus wilden we onze digitale filosofie aan het werk zetten en meteen voor al onze sites die digitalisering doorvoeren." 



Wat doet dat softwarepakket precies? 
"Overal waar we glasvezel uitrollen, werken we samen met zowel onze klant, de backoffice diensten als alle werknemers die in het veld werken uitvoeren. Voor alle planning en opvolging van zo'n project gebruiken we een 'deployment operations management' platform."

"Heel concreet: onze werknemers die graafwerken uitvoeren, geven in het platform de voortgang van het project in, bijvoorbeeld hoeveel meter ze gegraven hebben die dag. Op basis daarvan gebeurt de opvolging, verdere planning, informatie-uitwisseling met klanten en leveranciers enzovoort. Dat platform is echt de motor achter onze Fiber to the Home-projecten." 

En dus zijn jullie meteen op zoek gegaan naar een nieuwe tool? 
"Een motor vervang je niet zomaar, dus we kozen voor een doordachte aanpak. De eerste stap was een objectieve vergelijking tussen de verschillende tools in de markt. We keken vooral naar landen als Spanje en Frankrijk, waar al veel fiber is uitgerold. Een belangrijke vereiste was bovendien dat voor de mensen in het veld niet veel mocht veranderen: we wilden onze app behouden. We wilden dus de motor al rijdend vervangen, terwijl de voorkant er precies hetzelfde moest uitzien. Er wordt elke dag gegraven, huisaansluitingen worden gerealiseerd en onze opdrachtgever ontvangt dagelijks updates over de voortgang van de projecten." 

"We wilden de motor al rijdend vervangen, terwijl de voorkant er precies hetzelfde moest uitzien."

"Ons oog viel uiteindelijk op Sitetracker: een platform dat onze collega's in het VK, Ierland en Frankrijk al gebruiken voor kleinere projecten. We kenden de leverancier dus al, en wisten ook dat we het platform konden uitrollen zonder de voorkant (de app) ingrijpend te veranderen. Het was de ideale mix tussen behoud van onze werkwijze en een volledig nieuwe motor met veel meer digitale mogelijkheden."


Automatisatie en integratie

Wat zijn die mogelijkheden? 
"Het platform kan veel meer dan enkel fiberprojecten. Ook mobiele deployments - een van de groeipijlers van Circet - zijn mogelijk. Het volledig digitaal platform biedt veel mogelijkheden voor automatisatie. Technische tekeningen worden automatisch doorgestuurd, klantenafspraken zijn gecentraliseerd en geautomatiseerd … "

"Een integratie met ons ERP zou er bijvoorbeeld kunnen voor zorgen dat materialen automatisch geleverd worden op basis van realtime data over de werken. Automatisering, communicatie en het realtime uitwisselen van data zorgt voor een hele nieuwe dynamiek in hoe we samenwerken met onze opdrachtgevers. Dat opent de deur om in de toekomst nog meer innovaties uit te rollen. "

 Hoe hebben jullie de implementatie van dat nieuw platform aangepakt?
"Gezien de impact van de implementatie hebben we dat heel ernstig aangepakt. We stelden een IT-team samen, aangevuld met operationele experts, bijvoorbeeld onze operationele directeurs van de sites in Waalre en Veenendaal. Begin dit jaar zijn we gestart met de uitrol, en na slechts vier maanden hebben we al een eerste klant volledig operationeel gekregen op het nieuwe platform. Een gigantische prestatie van onze technische en operationele teams, waar we erg trots op zijn." 

Zien jullie al resultaten van die nieuwe digitale aanpak? 
"Omdat onze twee grootste sites - Waalre en Venendaal - nu samen op hetzelfde platform werken, zien we nog meer samenwerking. Onze mensen praten met elkaar, en laten zo ook een stukje van hun cultuur en lokale werkwijze los. Vroeger waren het losstaande sites, nu zien we een compleet nieuwe dynamiek ontstaan door de samenwerking. Vanuit operations zijn we erin geslaagd om nu één methodiek uit te rollen over de sites heen. Bovendien hebben we onze processen gestandaardiseerd en gedocumenteerd." 


De voordelen voor eindklanten en opdrachtgevers


Naast een betere interne samenwerking, merken jullie klanten ook voordelen van de nieuwe aanpak? 
"Ten eerste kunnen we nu de continuïteit van de werken meer garanderen. We zijn volop bezig met nieuwe klanten te onboarden in het nieuwe platform, en een groot voordeel is dat we ook veel meer integratie hebben tussen verschillende tools. De hele werkflow, inclusief klantenafspraken en oplevering van het project, is nu geïntegreerd in één omgeving. 

"De hele werkflow, inclusief klantenafspraken en oplevering van het project, is nu geïntegreerd in één omgeving."

Zien jullie opdrachtgevers en klanten daar ook de meerwaarde van in? 
"Absoluut. We organiseren nu workshops met opdrachtgevers over de mogelijkheden van het platform, en dat wordt bijzonder enthousiast onthaald. Grote klanten werken soms met een eigen platform, waar we nu moeiteloos mee connecteren. Kleinere opdrachtgevers hebben nog geen platform, voor hen is het een grote meerwaarde dat wij dat aanbieden, met een grote aandacht voor privacy, security en performance. Dat zijn steeds belangrijkere eisen in de lastenboeken van opdrachtgevers."

"Daarmee differentiëren we ons in de markt. We zijn overigens niet afhankelijk van de softwareleverancier, want we hebben alles zelf uitgerold. Daardoor zit de expertise bij ons, en kunnen we heel snel schakelen met opdrachtgevers. Bij deze nogmaals een pluim naar onze technische en operationele teams om het nieuwe platform zo snel te implementeren. We hebben intussen al zo'n 40 projecten in het nieuwe pakket. 

Wat zijn de plannen voor volgend jaar met dit nieuwe pakket?
"Uit de workshops met opdrachtgevers zullen ongetwijfeld nog veel nieuwe innovaties spruiten. De motor is er nu, en als er een goede businesscase is, zijn we klaar om die meteen aan te pakken. In 2023 willen we vooral nog verder inzetten op volledige integratie en data-uitwisseling met opdrachtgevers en leveranciers. We willen nog sneller en meer data uitwisselen en meer processen automatiseren, zoals de oplevering van een project. Daar hebben we nu de juiste digitale fundamenten én de nodige kennis voor." 

Digital Driver’s Seat: het digitaliseringsverhaal van Circet

Digitalisering zit in het hart van alles wat we doen. Hoe dat is gegroeid, en waarom het integraal deel uitmaakt van onze way of working? Dat lees je in Digital Driver’s Seat, een reeks waarin we onze ontwikkeling van geïnteresseerde leek tot meest digital-first speler op de infrastructuurmarkt belichten.

Ontdek de volledige reeks:

Aflevering 1: Digital Driver's Seat: Service Cruiser als startschot voor digitalisering
Aflevering 2: Digital Driver's Seat: Van digitale tools naar digitale mindset