Wat doet Service Cruiser?

"Service Cruiser is een in-house workforce management platform waarmee we terugkerend volumewerk beheren, van aanvraag over planning en dispatch tot analyse van de resultaten. We gebruiken het platform voor heel uiteenlopende opdrachten, van in-home telecominstallaties tot digitale meters of laadpalen, maar ook bv. interventies in straatkasten.  

Het Service Cruiser platform connecteert makkelijk met de IT-systemen van onze klanten, de telecom- en energiespelers. Zo kunnen zij automatisch en real-time orders doorgeven en resultaten en data ontvangen, waar ze dan waardevolle inzichten kunnen uithalen.” 

foto service cruiser

Wat zijn de voordelen van Service Cruiser?

“Het laat ons toe om heel snel te schakelen en zo het verschil te maken voor onze opdrachtgevers – en hun klanten, natuurlijk. Andere partijen zijn vaak gebonden aan stroevere, minder flexibele oplossingen. Service Cruiser is een tool die we zelf from scratch hebben ontwikkeld, en die we flexibel, snel en kwalitatief kunnen koppelen aan het systeem van onze opdrachtgevers. Het aspect veiligheid wordt hierbij niet uit het oog verloren: Service Cruiser is ISO27001 gecertifieerd.  

De kern is sterk resourcemanagement: op basis van tal van parameters worden materialen en techniekers zo efficient mogelijk ingezet. Daarnaast maakt Service Cruiser het ook mogelijk om op afstand hulp te bieden. Dat totaalplaatje bespaart op werkuren en kilometers. Maar misschien wel het grootste voordeel zijn de data-inzichten: alle resultaten en ingrepen worden inzichtelijk en meetbaar. Zo kunnen onze klanten hun organisatie verder optimaliseren op lange termijn.  

Ook intern optimaliseren we onze data met Service Cruiser: het is geconnecteerd met onze andere backofficesystemen. Hr, masterdata van onze techniekers, tijds- en kilometerregistraties, afwezigheden … het zit er allemaal in. Zo speelt Service Cruiser naast planning bijvoorbeeld ook een rol als input voor loonverwerking en  herbevoorrading voor de busjes van onze monteurs. Dit alles wordt geconsolideerd in een analytics platform waarop Power BI dashboards worden gebouwd.” 

Hoe zijn jullie op dat idee gekomen?

“Het oorspronkelijke idee dateert al van 2010. Destijds zijn we er vooral mee begonnen om de planning van de techniekers te optimaliseren, specifiek om hun reistijden zo laag mogelijk te krijgen. En dat loont: een testcase bij een klant toonde aan dat we met de tool 10% konden besparen op kilometers.  

Van bij het begin stond vast dat we de software in-house zouden ontwikkelen. Grote softwarepakketten vragen veel investeringen om juist in te richten voor de specifieke noden van onze sector en dat garandeert niet steeds een succes bij oplevering. Dat merken we ook bij klanten: heel wat organisaties stappen over op Service Cruiser om hun planning te regelen. Dat het platform naadloos integreert met hun bestaande systemen, is daarbij natuurlijk onmisbaar.” 

Waartoe heeft Service Cruiser allemaal geleid binnen Circet?

In de eerste plaats was Service Cruiser het startschot voor de ontwikkeling van ons in-house digital en development team, dat vandaag 13 collega’s sterk is. Eigenlijk is onze afdeling een IT-bedrijf binnen Circet. Het heeft er dus voor gezorgd dat we een stevige kennis in digital hebben opgebouwd, die we ook meenemen in andere projecten, zoals de uitrol van ons fiberplatform. Maar daarover later meer!”   

Digital Driver’s Seat: het digitaliseringsverhaal van Circet 
Digitalisering zit in het hart van alles wat we doen. Hoe dat is gegroeid, en waarom het integraal deel uitmaakt van onze way of working? Dat lees je in Digital Driver’s Seat, een reeks waarin we onze ontwikkeling van geïnteresseerde leek tot meest digital-first speler op de infrastructuurmarkt belichten.