Smart energy: hoe circet een cruciale rol speelt in de installatie van laadpalen

Slimme digitale tools en een uitgekiende strategie zijn cruciaal in telecom en smart energy. Tom Van der Aa, Chief Digital Officer bij Circet, maakt je in Digital Driver’s Seat wegwijs in het digitale landschap van Circet. In de derde aflevering  vertelde Tom hoe digitalisering in het hart zit van onze aanpak voor Fiber-to-the-Home. In deze vierde aflevering: hoe en waarom Circet Benelux inzet op smart energy. 

“Circet Benelux installeerde vorig jaar 70.000 slimme meters ” vertelt Tom. “Dat past perfect in onze visie om de infrastructuur van morgen te bouwen. Dat doen we nu al een aantal jaar zeer succesvol in samenwerking met partijen zoals Fluvius. Onze digitale infrastructuur voor de uitrol van de slimme meters is ondertussen volledig geautomatiseerd. We wisselen datastromen uit met bijvoorbeeld Fluvius en kunnen perfect voorspellen hoe een thuisinstallatie er zal uitzien.”

20230301_Circet_Inhuldiging Kontich_©Jeroen Willems_015-1

Van slimme meters tot elektrische laadpalen

Recent startte Circet ook met de installatie van laadpalen voor elektrische voertuigen Hoe staat het daarmee? 

“De uitrol van laadpalen zit iets complexer in elkaar. Automerken, leasingmaatschappijen, energiemaatschappijen …  Iedereen ziet brood in laadpalen, maar voorlopig kan bijna niemand grote industriële volumes aan.”

“Maar het landschap is niet alleen enorm versnipperd, er zijn ook amper gemeenschappelijke afspraken tussen al die partijen. Welke processen volgen we? Welke gegevens wisselen we uit tussen klanten, (onder)aannemers etc.? Er is nog geen gestroomlijnde manier van werken. Veel leveranciers zien het niet zitten om dat kluwen te ontwarren. Twee jaar geleden besloten we met Circet Benelux om dat proces zelf te stroomlijnen.” 

“Het landschap voor laadpalen is erg versnipperd. En dus besloten we met Circet Benelux om daar iets aan te doen.”

Hoe pakken jullie dat aan? 

“We stelden ons de vraag welke informatie nodig is om een installatie succesvol uit te voeren. Wat blijkt? Die manier van werken vertoont enorm veel overeenkomsten met fiberinstallaties. Onze collega  Christopher Kyndt van de EV-afdeling van Circet Benelux is vervolgens aan de slag gegaan om een systeem op poten te zetten. En hij leverde fantastisch werk. Hij tekende de nodige processen uit, vervolgens gingen we op zoek naar een platform om dat proces te ondersteunen.” 

Welk platform is het geworden? 
"We kozen voor een workflow platform dat werkprocessen in bouw- en infrastructuurwerken stroomlijnt. Dat bleek de grote meerwaarde te zijn van onze digitale aanpak: we konden het hele proces in één platform centraliseren. In tegenstelling tot onze concurrenten slaagden wij er wel in om die informatiestromen efficiënt te organiseren.” 

“De grote meerwaarde van onze digitale aanpak is dat wij het hele proces in één platform kunnen centraliseren. Iets waar onze concurrenten niet in slagen.”

Staat dat proces intussen helemaal op punt? 
“De laadpalensector is nog volop in beweging. Zo komt Europa binnenkort ongetwijfeld met afspraken rond de installatie ervan, met alle gevolgen van dien. Het proces zal nog veranderen, dus we moeten daar met ons platform flexibel op kunnen inspelen en dat is perfect mogelijk. Het is opgebouwd op basis van een aantal slimme modulaire bouwblokken die dit perfect toelaat. De uitdaging zit erin om de opvolging en rapportering correct te houden bij proceswijzigingen”

20230301_Circet_Inhuldiging Kontich_©Jeroen Willems_014

Welke rol verwacht je dat Circet zal innemen in de laadpalenmarkt? 
"We zijn op dit moment al de grootste speler voor thuisinstallaties in België. Daar ligt bovendien veel potentieel in service en beheer van laadpalen. Alle palen die vandaag geïnstalleerd worden bij consumenten thuis, moeten morgen onderhouden en hersteld worden. Wie zal dat aanpakken?”

“Ook daarvoor komt onze telecomervaring goed van pas, aangezien we ook in deze pijler van de organisatie inzetten op beheer en onderhoud. Als wij bijvoorbeeld foto’s nemen voor en tijdens de installatie, en alle nodige gegevens correct verzamelen, kan er later op een eenvoudige manier een diagnose op afstand gesteld worden. Op voorwaarde dat deze data correct zijn is opgeladen in de systemen van onze opdrachtgevers. We hebben de nodige systemen om dat efficiënt te organiseren waarbij we ook rekening houden met de geldende regelgeving rond het bewaren van data. Deze datastromen lopen gelijkaardig in de Telco projecten."

“Ook voor de service en het beheer van laadpalen komt onze telco-ervaring goed van pas.”

Mikken jullie in de toekomst ook op de b2b-markt?
“Voorlopig heeft dit een lagere prioriteit. Elke particulier met een elektrische auto zal die thuis willen opladen, dus de grote volumes zitten hier. Om die te installeren heb je de nodige processen, goed opgeleide mensen én een functioneel platform nodig. Daar zit onze meerwaarde. Wij hebben de knowhow om heel dat proces geolied te laten verlopen, dankzij onze ervaring in telco.”

Tot slot, hoe zie je de laadpalenmarkt de komende jaren nog evolueren?  
“Net zoals telco behoren laadpalen tot de vitale infrastructuur van de toekomst, zeker als je de opkomst van elektrische wagens ziet. Dankzij subsidies en fiscale voordelen is die markt in België en andere Europese landen helemaal aan het ontploffen. Het was dus een verstandige keuze om ook op laadpalen in te zetten. Dankzij de juiste processen, digitale tools en de expertise bij onze mensen spelen we met Circet ook een cruciale rol in de transitie naar elektrische mobiliteit.” 


Digital Driver’s Seat: het digitaliseringsverhaal van Circet

Digitalisering zit in het hart van alles wat we doen. Hoe dat is gegroeid, en waarom het integraal deel uitmaakt van onze way of working? Dat lees je in Digital Driver’s Seat, een reeks waarin we onze ontwikkeling van geïnteresseerde leek tot meest digital-first speler op de infrastructuurmarkt belichten.

Ontdek de volledige reeks:

Aflevering 1: Digital Driver's Seat: Service Cruiser als startschot voor digitalisering
Aflevering 2: Digital Driver's Seat: Van digitale tools naar digitale mindset
Aflevering 3: Digital Driver's Seat: Een nieuw platform voor Fiber to the Home

-

Read more