5G is de nieuwste (vijfde) generatie van het mobiele netwerk, de opvolger van 4G. De netwerktechnologie verbetert niet alleen de gebruikerservaring van het bellen en surfen op mobiele telefoons, maar maakt ook nieuwe innovatieve toepassingen mogelijk in onder andere mobiliteit, gezondheidszorg en Industrie 4.0. 

De voordelen van 5G

Het meest in het oog springende voordeel van 5G tegenover 4G is de hogere snelheid die behaald kan worden, tot maar liefst 10 Gbps. Voor bedrijven is vooral de ultralage latency belangrijk. Dit maakt hightechtoepassingen zoals autonome voertuigen, drones in de landbouw en zorg op afstand mogelijk. 

Daarnaast kunnen dankzij 5G via één mobiele mast tot een miljoen apparaten per vierkante kilometer met het internet verbinden. Dat maakt nieuwe toepassingen in slimme steden en Industrie 4.0 mogelijk. Tot slot kan de mobiele operator met network slicing een deel van het 5G-netwerk met garanties op het gebied van beschikbaarheid en veiligheid aan een specifieke domein toewijzen en zelfs optimaliseren voor een specifieke toepassing. 

Wireless 18-2

Glasvezel als basis voor 5G

5G-masten zorgen voor de rechtstreekse draadloze communicatie in de lucht met mobiele apparaten in de buurt. De verbinding van die masten met de backbone van de telecomoperator gebeurt via een vast netwerk. De kwaliteit en prestaties van dit vaste netwerk zijn dan ook heel belangrijk voor de stabiliteit, veiligheid, snelheid en gebruikerservaring op het mobiele 5G-netwerk. 

Glasvezel is de enige technologie voor vaste netwerken die de snelheid en reactietijd van 5G 100% ondersteunt. Als de 5G-masten via een tragere netwerktechnologie met elkaar verbonden zijn, worden de voordelen van een hogere snelheid en lagere reactietijd tenietgedaan. Glasvezel vormt dan ook letterlijk de basis van het 5G-netwerk, met Fiber to the Site (FttS) tot aan de locatie van de 5G-mast. 

Van ontwerp tot onderhoud 

Het aanleggen van een glasvezelnetwerk gaat gepaard met heel wat uitdagingen. Soms zijn er graafwerken onder spoorwegen of snelwegen nodig. In de ondergrond kan men op verhardingen stoten en moet men rekening houden met kabels en buizen van andere operatoren. De gemeentes leggen steeds strenge eisen op over wanneer, waar en hoe de aanleg van de glasvezel moet plaatsvinden. 

Alles begint met een haalbaarheidsonderzoek. Daarvoor voeren we onder andere site surveys uit, om zo het efficiëntste tracé bepalen om uw 5G-mast aan te sluiten op het glasvezelnetwerk. Zo kunnen we u niet alleen een antwoord geven op de vraag of uw project technisch haalbaar is, maar ook wat de verwachte investeringskosten zijn, evenals een indicatieve doorlooptijd. 

Valt alles binnen scope en besluiten we om uw project uit te voeren, dan is het ook belangrijk om al vanaf het begin met alle stakeholders over de werkzaamheden te communiceren en op tijd de nodige vergunningen aan te vragen bij de bevoegde overheden. Door jarenlange samenwerking heeft Circet met veel gemeentes goede relaties opgebouwd. 

Uiteraard moet de uitvoering zelf ook correct en veilig gebeuren en is er vervolgens voldoende aandacht voor onderhoud nodig om het netwerk operationeel te houden. We monitoren uw glasvezelnetwerk indien gewenst 24/7 in ons eigen Network Operations Center (NOC). Zo merken we problemen nagenoeg altijd op tijd op. We besturen elke opdracht ook op KPI’s en SLA’s die we daaraan hebben gekoppeld. 

Hebt u hulp nodig voor de aanleg van glasvezel tussen uw mobiele 5G-masten? Bij Circet hebben we alle expertise in huis rond Fiber to the Site (FttS) en 5G-masten. We sluiten jaarlijks in de EU vierduizend (waarvan in de Benelux driehonderd) 5G-masten aan en ontzorgen u van ontwerp tot onderhoud, volgens een doordacht stappenplan op basis van jarenlange ervaring.