Een immense klus
“Op 26 april 2022 zette Circet Nederland de eerste ‘schop in de grond’ in gemeente Laren”, vertelt Clemens. “Dit was de aftrap van de graafwerkzaamheden in de kernen waarbij ruim 14.000 woningen binnen de BEL-combinatie van een mogelijke glasvezelverbinding worden voorzien. Inmiddels is ruim 26 kilometer aan graafwerkzaamheden verricht en zijn er schouwers in het gebied geweest om bij bewoners de locatie van de FTU te bepalen. Week 23 zal ook de schouw in Blaricum gaan aanvangen. Eind 2022 verwachten we klaar te zijn met graafwerkzaamheden binnen de gemeente Laren. Er is dus veel tijd nodig om deze immense klus te klaren. De complete aanleg wordt in fases uitgevoerd waarbij bewoners per fase netjes op de hoogte worden gesteld. “Het betreft een mooi gebied waar het contact met de stakeholders nog belangrijker is dan ooit. Lange opritten, bosrijke omgeving en prachtige lanen betekent dat er netjes en zorgvuldig, zoals altijd gewerkt moet worden. “De glasvezeltrein dendert gestaag door binnen Nederland en ook deze mooie gemeentes verdienen het om klaar te zijn voor de toekomst.” Aldus Clemens Bosch.
Van technisch ontwerp tot glasvezelaansluiting in de woning
Dennis vertelt: “De totale aanleg van het netwerk in Laren neemt bijna een jaar in beslag. En dat geldt straks ook voor Blaricum en wanneer er voldoende belangstelling is voor glasvezel in Eemnes, ook voor Eemnes. De voorbereidingen zoals het maken van het technische ontwerp en het regelen van alle vergunningen, kosten vaak al een half jaar. Daarna bezoekt de aannemer in elke kern alle woningen om te kijken waar de aansluiting in huis kan worden geplaatst. Ook wordt een bovengronds verdeelpunt geplaatst waar alle glasvezels van de woningen in de buurt samenkomen. Vervolgens moeten er vele kilometers gegraven worden om de kabels vanuit het verdeelpunt naar de woningen te krijgen. En tot slot wordt de glasvezelaansluiting in de woning geplaatst.”
Eind 2022 Laren gereed met eind 2023 als plandatum voor de gemeentes Blaricum
“Waar we nu staan?" vervolgt Clemens. “Na een opstartperiode zien wij dat bewoners inmiddels bekend raken met de werkzaamheden en zich melden voor een aansluiting. Natuurlijk zijn er ook wel vragen en proberen wij bewoners altijd netjes te begeleiden richting de website of Servicedesk om gericht antwoorden te kunnen geven betreft graafwerkzaamheden, abonnementen of planning. Voor het graven in de openbare weg hebben we een vergunning van de gemeente. En voor het werkzaamheden in de tuinen of opritten vragen we toestemming aan de bewoner. We doen er natuurlijk alles aan om de overlast zoveel mogelijk te beperken en laten alles weer netjes achter. Voor het complete project van 14.000 woningen verwachten wij eind 2023 volledig klaar te zijn. Via de postcodecheck op www.deltanetwerk.nl kan de bewoner de actuele situatie op zijn adres volgen."