Circet Benelux verkleint z’n ecologische voetafdruk met een waaier aan initiatieven

In 2022 zet Circet Benelux volop in op duurzaamheid: van een slimme, elektrische vloot tot het behalen van de hoogste ecologische standaarden voor CO2-uitstoot. Eerste prioriteit? Een groener wagenpark en slimme mobiliteitsoplossingen die de ecologische voetafdruk stevig verkleinen. “We gaan miljoenen tonnen minder CO2 uitstoten”, vertelt Patricia Krick, Facility & Fleet Manager bij Circet Benelux.

De switch naar een groene vloot

Circet Benelux draagt ecologie hoog in het vaandel: de lijst van duurzaamheidsinitiatieven is lang. De belangrijkste focus is wellicht de shift naar een groene, elektrische vloot. “Daar waren we al mee bezig nog voor de regering de nieuwe fiscale wetgeving invoerde”, vertelt Facility & Fleet Manager Patricia Krick. “We selecteren al jaren wagens met een zo laag mogelijke uitstoot, en volgen ook al lang de markt van de EV’s op. Ons motto? Een EV voor iedereen die daar recht op heeft. We onderhouden een nauwe samenwerking met leveranciers en bieden een groot en zorgvuldig uitgekozen gamma aan met een goede autonomie. Ik ben echt trots op wat ons team op dit vlak al verwezenlijkt heeft.

20221021_Circet_Wilrijk_©Jeroen Willems_001

Circet Benelux wil baanbrekend zijn op verschillende vlakken. “Onze mensen krijgen van Circet Benelux een laadpaal bij hen thuis, Circet Benelux neemt de kosten op zich. Daarmee vangen we het gebrek aan publieke laadpalen op, en zorgen we ervoor dat elke collega zich zorgeloos kan verplaatsen met z’n elektrische wagen. Daarnaast bieden we een antwoord op de vele vragen rond elektrisch rijden, zoals autonomie.

Baanbrekende werkgever 2022

“Ondertussen maken al die inspanningen ook deel uit van een groter geheel: zo voltooiden we het certificatietraject ‘Baanbrekende Werkgever’, dat bovenop andere doelstellingen ook inspanningen rond beter transport ondersteunt. Beter, dat betekent niet alleen groener, maar ook slimmer. Want een switch naar elektrische wagens is een stap in de goede richting, maar er is meer nodig.”

20221021_Circet_Wilrijk_©Jeroen Willems_010

 “We willen dat onze mensen, of ze nu met een benzine-, diesel- of EV-wagen rijden, slimmer omgaan met hun voertuig. Daarom hebben we een partner onder de arm genomen om alle collega’s ecologischer en defensiever te leren rijden. Want wat uitstoot betreft, telt elke gram CO2.”

Wordt er dan ook naar alternatieven gekeken? “Absoluut”, vervolgt Patricia. “In principe is elke auto er nog eentje te veel. Daarom maken we met mobiliteitsgidsen: we zoeken per vestiging en locatie uit hoe werknemers zich op de beste manier verplaatsen.”

Elke auto is er nog eentje te veel. Onze mobiliteitsgidsen helpen mensen om zich per vestiging en locatie op de beste manier te verplaatsen."

“We brengen thuislocaties in kaart en zoeken alle alternatieven op: van openbaar vervoer en fietsleasing tot huur van steps, carpoolen en deelauto’s. We gaan volop voor een breed aanbod, zodat elke collega een oplossing kan vinden die helemaal afgestemd is op zijn noden of behoeften.”

20221021_Circet_Wilrijk_©Jeroen Willems_013

Volgens de hoogste kwaliteitsnormen

Daarbovenop zijn ook de certificeringen en normen die Circet Benelux wil behalen om op vlak van duurzaamheid tot de top te behoren een vermelding waard. Eentje daarvan is ISO 14001, een belangrijke standaard voor internationaal milieumanagement. Daarmee hou je als organisatie rekening met alle milieukwesties die relevant zijn voor je werking.

Maar ook voor het EcoVadis label worden door het kwaliteitsdepartement van Circet Benelux inspanningen geleverd. EcoVadis peilt als internationale organisatie naar Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen binnen bedrijven en biedt een platform voor tienduizenden ondernemingen die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen. Dat gebeurt met benchmarking, scorecards en allerlei tools voor prestatieverbetering. Vorig jaar haalden we een bronzen label, dit jaar zilver in Nederland, en volgend jaar gaan we voor goud.

-

Read more