Zo sluit Circet de Amsterdamse binnenstad aan op glasvezel

De binnenstad van Amsterdam is dichtbevolkt en staat vol met bijzondere portiekpanden. Dat maakt het glasvezelproject in de Nederlandse hoofdstad erg complex. Toen Open Dutch Fiber (ODF) ons vroeg om 23.000 woningen van glasvezel te voorzien, zochten én vonden we een oplossing: een meervoudige FTU (verdeler). Daarmee beperken we de hinder tot een minimum.  

De uitdaging   

23.000 woningen in de dichtbevolkte binnenstad van Amsterdam aansluiten op het glasvezelnetwerk. Daarbij: veel portiekpanden en hoogbouwwoningen. 

Circet’s oplossing  

Met slechts één kabel, die meteen afgewerkt kan worden dankzij de mFTU, sluiten we portiekpanden aan in de gemeenschappelijke ruimte. In elk portiekpand zitten meerdere woningen, die we achteraf aansluiten zonder overlast. 

 

Een complexe opdracht

23.000 Amsterdamse woningen aansluiten op het glasvezelnetwerk. 7.000 daarvan zijn hoogbouwwoningen. Heel wat woningen zitten daarnaast in 4.000 zijn bijzondere portiekpanden. Die laatste zijn typerend voor Amsterdam: de voordeur en centrale hal geven toegang tot drie à vijf woningen in het pand. “Geen gemakkelijke taak, want al die wooneenheden moet je apart aansluiten”, zegt Sales Director Eswin van Hal.  

Geen kabels op straat

De oplossing? De mFTU: een meervoudige netwerkverdeler die we installeren in de gemeenschappelijke ruimtes. Projectleider Siebe Obbes: “Meestal werken we met meerdere kabels, die dan voor lange tijd voor de deuren van de panden blijven liggen. Nu werken we met één kabel, die we meteen afwerken met behulp van de mFTU. Zo liggen er geen kabels meer op straat.” 

Nadien worden de woningen aangesloten via die mFTU. “Een groot voordeel voor ons, want dan zijn we weg uit de openbare ruimte”, vult Eswin aan. We hoeven geen vergunningen meer aan te vragen om de woningen binnen aan te sluiten. Dat maakt ons veel flexibeler qua planning.” 

Al meer dan de helft van het werk achter de rug

Over de planning gesproken: het werk gaat goed vooruit. “In de openbare ruimte zijn we al voor meer dan de helft klaar. Voor de huisaansluitingen zitten we nog maar aan het begin, maar daar veroorzaken we geen hinder. Ik ben erg tevreden over dit project. De gemeente en de opdrachtgever stonden mooi aan onze zijde om de klus te klaren.” 

Veelbelovende vooruitzichten

Na dit project is Circet klaar voor een nog grotere uitdaging: het eerste deel van de Amsterdamse grachtengordel aansluiten. Lastig vanwege – logischerwijs – de vele grachten en historische gebouwen – en dan nog voor twee opdrachtgevers tegelijk. “Het wordt spannend, maar we kijken er naar uit”, zegt Eswin. “Ook dit project pakken we met enthousiasme aan.” 

Meer weten over hoe wij zit grootschalige project aanpakken? Bekijk hier de ander video's

Circet als innovatieve partner in Amsterdam
Glasvezel aanleggen onder de Overtoom in Amsterdam

 

-

Read more