News | Circet Benelux

Circet verglaast Amsterdam: een uniek project op meerdere vlakken

Geschreven door Sandy van der Doelen | 15 aug 2024

23.000 woningen in hartje Amsterdam aansluiten op glasvezel, onderdoor een van de drukste verkeersaders in de stad graven en als klap op de vuurpijl een netwerk aanleggen voor twee opdrachtgevers tegelijkertijd. Een uitdagend project, zeker, maar voor Circet vooral ook een droomproject. Eén waar innovatie, lef, goede samenwerking en expertise samenkomen. Kijk je mee?


In het hart van de stad

Wie denkt aan centrum Amsterdam, denkt aan prachtige grachtengordels, authentieke huizen, en natuurlijk ook aan de ontelbaar veel fietsers, auto’s, trams … Maar er is nog veel meer: onder de grond ligt het vol met nutsvoorzieningen en palen waarop de stad leunt. Hier 23.000 woningen aansluiten op een glasvezelnetwerk voor Open Dutch Fiber (ODF), ligt niet voor de hand. Het is een gigantisch project, dat vraagt om een zeer strakke voorbereiding en slimme aanpak.

Om die reden koos ODF voor Circet als samenwerkingspartner. Tjabin van Bergen, Directeur Bouw ODF: “Amsterdam was voor Circet nog onbekend werkterrein. Dat vonden wij juist een voordeel: hierdoor keek Circet heel innovatief naar het hele proces. Door hun vernieuwende blik hebben we het netwerk op een andere manier aangelegd dan we gewoon zijn.

“Door de vernieuwende blik van Circet hebben we het netwerk op een heel andere manier aangelegd.” – Tjabin van Bergen, Directeur Bouw ODF

Uitdaging één leidde tot een primeur achter de voordeur

 

Uitdaging één in dit project was het aansluiten van 4.000 speciale portiekpanden. In deze panden delen meerdere woningen dezelfde voordeur en hal. Maar alle woningen moeten wel apart aangesloten worden. Circet ontwikkelde hiervoor een uniek concept. Projectleider Siebe Obbes: “Meestal werken we met meerdere kabels, die dan voor lange tijd voor de deuren blijven liggen. Nu werkten we met één kabel, die we meteen afwerkten met behulp van een meervoudige FTU (mFTU). Dat is een soort verdeler die in de centrale hal hangt. Er lagen dus geen kabels meer op straat.”

Daarna sloten we de woningen aan via de mFTU’s. Nog een groot voordeel: zo hadden we geen nieuwe vergunning nodig om de woningen individueel aan te sluiten. Planningsgewijs het ideale scenario. Meer over onze voorbereiding ontdek je in deze video .

Uitdaging twee: de Overtoom

In dit project weken we ook uit naar Oud-West, een wijk die direct aan het centrum grenst. Om daar woningen aan te sluiten, moesten we onder de Overtoom door . Een van de drukste verkeersaders van de stad, waar continu verkeer passeert. “De grootste uitdaging daarbij was om perfect onder de tramsporen door te gaan, terwijl we in het traject ook een haakse bocht maken. Bovendien moesten we rekening houden met bodemvervuiling, omdat er zware metalen in de grond zitten”, legt Siebe uit.

En wat met die duizenden dagelijkse passanten? Siebe: “Het mooie is dat de weggebruikers en omwonenden bijna niets gemerkt hebben van wat er ondergronds gebeurde. Onze werkwijze met gestuurde boringen vermijdt zowat alle overlast die je wel hebt bij klassieke graafwerken. Wij tevreden, Amsterdam tevreden.”

“Onze werkwijze met gestuurde boringen vermijdt zowat alle overlast die je wel hebt bij klassieke graafwerken.” - Siebe Obbes, Projectleider

Uitdaging drie geldt voor twee

 

Het project in Amsterdam sluit af met een klapper: het eerste deel van de grachtengordel aansluiten. Complex vanwege de - je raadt het al - vele grachten en historische gebouwen. Daarnaast werken we in deze fase van het project voor twee opdrachtgevers tegelijkertijd: ODF en KPN. Een gecombineerde aanleg, noemen we dat. Dit houdt in dat we twee netwerken aanleggen in één geul. Duurzaam werken en zo min mogelijk overlast veroorzaken: check.

Op deze manier sluiten we in de komende tijd nog eens 14.000 adressen aan in Centrum-Oost. En dan is hartje Amsterdam klaar om supersnel te internetten.

Benieuwd naar onze oplossingen op maat? Lees hier hoe wij bijdragen aan de vitale infrastructuur van de toekomst.