Laat lawaai niet oorverdovend zijn: 3 redenen waarom je gehoorbescherming moet dragen

Veel collega’s werken elke dag met of in de buurt van machines en apparaten. In veel gevallen is het belangrijk om gehoorbescherming te dragen. Daar zijn enkele goede redenen voor. Meer informatie en tips lees je in dit artikel.  

Allereerst: hoe en wanneer loop je gehoorschade op? 

Bij harde geluiden trillen de trilhaartjes in je oor. Wanneer deze haartjes te lang of te heftig bewegen, raken ze beschadigd. Hierdoor kan je gehoorschade oplopen. Denk aan oorsuizen (tinnitus), overgevoeligheid en gehoorverlies.  

 

Wanneer is geluid schadelijk? 

De sterkte van geluid geven we aan in dB(A). Wanneer is iets luid? Of zelfs gevaarlijk? Kijk maar eens naar deze veelgebruikte machines/apparaten op de werf.  

Je kan blijvende gehoorschade oplopen als je minimaal bij 8 uur per dag wordt blootgesteld aan minimaal 80 dB(A).  

  • Kleine luchtcompressor: 90 dB(A) - hinderlijke gehoorschade na 8 uur 
  • Boren: 100 dB(A) - gehoorschade na 5 minuten  
  • Cirkelzaag: 110 dB(A) - direct gehoorschade  
  • Stenenzaag: 180 dB(A) - vrijwel direct doof  

3 redenen waarom je gehoorbescherming moet dragen 
 

  1. Gehoorschade herstelt nooit
    Gehoorbeschadiging is onomkeerbaar: je krijgt je volledige gehoor nooit meer terug. Als je merkt dat je gehoor is verslechterd, ben je al te laat. Daarom is preventie zo belangrijk.  
  2. Je bent (vaak) verplicht om gehoorbescherming te dragen
    Vanaf 85 dB(A) ben je wettelijk verplicht om gehoorbescherming te dragen. We zien vaak dat collega’s enkel bescherming dragen wanneer ze lang na elkaar met luide machines/apparaten werken. Maar weet: ook binnen enkele seconden of minuten kan je schade oplopen!  
  3. Ook Circet is verplicht werknemers erop te wijzen en controleren
    Gezonde werknemers zijn het allerbelangrijkste voor ons. En daarnaast zijn we ook wettelijk verplicht om bij werken met minimaal 80 dB(A) gehoorbescherming te verstrekken, instructies te geven en werknemers te controleren.  

Hoe voorkom je gehoorschade?  

Dat kan op drie manieren: 

  1. Geluid van de bron verminderen: door bijvoorbeeld op tijd verouderde appraten – zoals compressors met een kapotte geluidsdemper – te vervangen. Maken apparaten plots meer geluid? Geef dit dan zeker aan bij je leidinggevende of afdeling QHSE.  
  2. Jezelf afschermen van de bron: door bijvoorbeeld in een andere ruimte of aan de andere kant van de werf te werken.
  3. Persoonlijke beschermingsmiddelen dragen: wanneer je zelf het apparaat vasthoudt of de machine bestuurt, kan je jezelf natuurlijk niet afschermen van de bron. Draag in dat geval persoonlijke beschermingsmiddelen (BPM’s). 

BPM’s: de opties en hun bescherming  

  • Earplugs: ongeveer 10 dB(A) aan demping \
  •  3M EAR oordoppen met beugel: tussen de 15 en 30 dB(A) aan demping  
  • Otoplastieken en oorkappen: 40 dB(A) aan demping. Otoplastieken worden op maat gemaakt en kan je bij HR aanvragen als je bijna de hele dag door met luide machines/apparaten werkt.  

 

-

Read more