3 Reasons Why: Melden van bijna-ongevallen

 

Je glijdt uit, maar kan je nog net vasthouden aan een reling. Of een auto raast vlak langs jou en je collega's. In beide gevallen gaat het net goed. Gelukkig, maar let op: het melden van dit soort bijna-ongevallen is belangrijker dan je misschien denkt. En wel om deze 3 redenen. 

1. Je voorkomt ernstige ongevallen  

Het gezegde 'voorkomen is beter dan genezen', is 100% van toepassing op het melden van bijna-ongevallen. Onderstaand model maakt dat heel duidelijk. 

Bovenaan de piramide staat het ergste scenario: er vindt een dodelijk ongeval plaats. In de lagen daaronder zie je dat er maar liefst 330 niet-dodelijke ongevallen vooraf zijn gegaan aan dit ene ongeluk. Nog lager in de piramide zie je dat dit dodelijke ongeval al 3.000 keer bijna plaatsvond. 

bijna-ongevallen melden

Het principe is simpel: als onveilige situaties en – nóg belangrijker – bijna-ongelukken steevast worden gemeld, hebben we meer kans om tijdig in te grijpen. Zo verkleinen we de top van de piramide. Of anders gezegd: zo voorkomen we daadwerkelijke ongevallen.

2. Je helpt onveilige situaties in kaart te brengen

Het is heel belangrijk om te weten waar en hoe onveilige situaties ontstaan. Een voorbeeld uit de praktijk: je helpt een collega aan de sleuf en wordt gebeld door een uitvoerder. Een belangrijk telefoontje. Als je opneemt ben je minder alert, maar als je niet opneemt, heeft de uitvoerder misschien een probleem. Wat doe je? 

Of een tweede voorbeeld: je helpt een klant bij hem/haar thuis, maar er is een hond aanwezig. Wat doe je dan? 

Door dit soort situaties te melden, krijgen we organisatiebreed beter zicht op veelvoorkomende onveilige situaties. Zo maak je jouw werk en dat van je collega’s veiliger!

3. Je krijgt een beter inzicht in vervolgprocedures

Door bijna-ongevallen te herkennen en melden, word je automatisch risicobewuster. 

Maar dat is niet alles. Meldingen van (bijna-)ongevallen komen binnen bij afdeling QHSE. Blijkt het ongeval relevant voor andere uitvoerders en collega’s in Nederland, dan volgt er meteen een safety alert. Zo verstuurden we eerder een alert over hoe je moet reageren als er een hond aanwezig is bij de klant thuis. Op deze manier worden ook anderen bewust van dit specifieke risico. 

Daarnaast kan afdeling QHSE belangrijke lessen trekken uit bijna-ongevallen. Lessen die worden omgezet naar concrete tips en adviezen in de toolboxen. Zo maakten we eerder toolboxen rondom agressie en geweld, verontreinigde grond, werkhoudingen en zomers weer. 

Meld bijna-ongevallen in LeanForms

Heb je een bijna-ongeval gehad of gezien? Meld dit dan via LeanForms! Hier vind je een (bijna-)ongevallenformulier

-

Read more