De kans dat er bij ons een brand uitbreekt, is gelukkig klein. En toch: jaarlijks zijn er in ons land 6.000 tot 8.000 bedrijfsbranden. In zo’n geval zijn heldere richtlijnen en vastberadenheid van levensbelang.
1. Weet wie de BHV'ers zijn en laat ze hun werk doen
Meer dan 60 Circet-collega’s over alle vestigingen zijn opgeleid tot bedrijfshulpverlener (BHV'er). Zij bieden eerste hulp bij ongevallen, mogen personen reanimeren en verzorgen ook eventuele brandwonden. Daarnaast zijn zij ook bevoegd om branden te blussen (totdat de hulpdiensten arriveren).
Het is belangrijk dat je weet wie de BHV'ers in jouw team of op jouw projectlocatie zijn. En ook hoe je hen bereikt in het geval van nood. Dit staat aangegeven op de alarmkaarten die op de muur of deuren hangen.
📣 Laat BHV’ers gewonde collega’s helpen. Zij zijn getraind in het handelen bij noodsituaties
Is er geen BHV’er aanwezig? Dan kan je twee dingen doen.
1) Is de situatie klein en is de dreiging daarmee niet groot? Breng jezelf eerst in veiligheid (zie hieronder). Bel dan je leidinggevende of dispatch. Hij/zij belt de hulpdiensten.
2) Is de situatie wel ernstig? Breng jezelf eerst in veiligheid (zie hieronder). Bel daarna zo snel mogelijk 112.
2. Volg het evacuatieplan
Daarnaast zijn er nog enkele richtlijnen om zo veilig mogelijk het gebouw te verlaten.
- Ren niet.
- Blijf zo dicht mogelijk bij de grond. Rook stijgt op, waardoor er dicht bij de grond meer zuurstof en minder rook is.
- Houd een (natte) doek voor je mond.
- Houd met een hand (het liefst steeds dezelfde hand) contact met de muur, zodat je je goed kan oriënteren.
- Gebruik de lift niet.
- Sluit, indien mogelijk, deuren en ramen achter je. Frisse wind wakkert vuurt aan.
- Open geen warme deuren: dit betekent dat er achter de deur vuur is.
3. Focus op jezelf
Bijna elke evacuatieoefening wijst uit dat veel mensen bij een brand hun spullen en anderen in veiligheid willen brengen. Onthoud: het is cruciaal om zelf veilig buiten te komen. Spullen kunnen vervangen worden. En BVH’ers en professionele hulpdiensten zijn getraind om te hulp te schieten tijdens een brand.
Doe mee aan de ontruimingsoefeningen
Elk jaar organiseert onze BHV-organisatie ontruimingsoefeningen in de verschillende vestigingen. Soms laat de BHV-organisatie van tevoren weten of er een oefening aankomt. In andere gevallen is de oefening onverwachts. Je wordt dan opgeschrikt door het ontruimingssignaal op je locatie.
De bedoeling is om het ontruimingsplan te oefenen en de verbeterpunten aan te pakken. Zo leren we vastberaden te handelen in een noodsituatie, want dat kan levens redden. Alvast bedankt voor je medewerking!