Op naar de energiemarkt: erkenningen zijn een voorwaarde om te mogen starten

Je weet het inmiddels wel: Circet Nederland staat in de startblokken om de energiemarkt te betreden. Maar dat kan niet zomaar. We moeten eerst erkend worden door een of meerdere netbeheerder(s). Projectmanager Mayke Gerrickens buigt zich over de erkenningsregelingen: de eerste stap richting de energiebranche. Lees je mee?

Mayke

Mayke Gerrickens is Projectmanager en ondersteunt bij de stap richting de energiemarkt. Erkend aannemer worden van de grootste drie netbeheerders – waarvan Mayke proceseigenaar is – is daar onderdeel van. 

 


De energiemarkt: waar gaan we ons op focussen?

  • Buurtgerichte aanpak
  • Laadpalen installeren
  • Het elektriciteitsnet upgraden
  • Slimme meters installeren
  • Zonnepanelen aansluiten en in de toekomst zelf bouwen
  • Door Europa datacenters verbinden

Erkend worden: wat betekent dat?  

Een erkenningsregeling, wat is dat precies? Mayke, die al sinds vorig jaar zomer bezig is met het onderwerp, legt het eenvoudig uit. “In Nederland heb je verschillende netbeheerders. De drie grootste zijn Stedin, Alliander en Enexis. Wil je voor deze netbeheerders werken, dan moet je erkend worden via een erkenningsregeling. Dit is een regeling waarbij aan een set vereisten moet worden voldaan. Werken met elektriciteitskabels brengt namelijk extra risico’s met zich mee. Alleen met erkenning kunnen wij contracten aangaan met de netbeheerders.“
  
De basis van ons werk in de energiesector

Toegegeven: erkend aannemer worden klinkt misschien niet als het meest spannende onderwerp, maar het is wel heel belangrijk. Een vitaal project, zelfs. Mayke legt uit: “Het is de eerste stap richting de energiesector. Zijn we niet erkend, dan zijn we in de ogen van de netbeheerders niets en kunnen we enkel aan de slag als onderaannemer van andere partijen. Maar zo werken we liever niet bij Circet.”

“In Nederland heb je verschillende netbeheerders. De drie grootste zijn Stedin, Alliander en Enexis. Wil je voor deze netbeheerders werken, dan moet je erkend worden.” – Mayke Gerrickens, Projectmanager 

Wat komt erbij kijken?

Per netbeheerder moet je erkend worden. Hoewel de regelingen grotendeels overeenkomen, stelt elke netbeheerder toch andere eisen. Waar moet je dan aan denken? Aan heel wat: we moeten bijvoorbeeld aantonen dat we financieel in orde zijn. Dat we veilig en gezond werken, wat we onder meer bewijzen met onze trede op de veiligheidsladder, verzuimpercentages en ISO-certificaten.  

Aantonen dat we genoeg skills en ervaring hebben

Ook moeten we aantonen dat het beroepsniveau van onze collega’s hoog genoeg is. Oftewel: dat monteurs de juiste skills en ervaring hebben en dat processen volgens de BEI en CKB zijn ingericht. Dat bewijzen we dan weer met de zogenoemde BEI- en CKB-certificeringen. Het behalen van die certificeringen zijn ook weer trajecten op zich.  

Mayke: “Aantonen dat we de juiste skills en ervaring hebben, kan enkel door het werk ook daadwerkelijk uit te voeren. Maar dat mogen we niet: want we zijn nog niet erkend. Een kip-eiverhaal, dus. We hebben er wel oplossingen voor gevonden in de vorm van samenwerkingsverbanden met erkende aannemers, bijvoorbeeld Hurkmans en Van Geleuken. Met hen pakken we de PILS-projecten van Enexis in Oost-Brabant en Limburg op. Daarnaast zijn we ook stappen aan het zetten om voor Stedin en Alliander pilotprojecten te draaien met andere aannemers.” 

Teamwork! 

 Mayke werkt veel samen met andere collega’s om de drie erkenningsregelingen te doorlopen. Zo pakt QHSE-coördinator Salvina van Nimwegen de CKB-certificering op. Finance Director Paul Corbeek levert alle financiële info aan. QHSE-manager Peter Zijderveld verzamelt dan weer alle info op vlak van veiligheid en kwaliteit. En Rumiko Mommersteeg bekijkt de juridische kant van het verhaal. 

Ook schakelt Mayke veel met Directeur Business Development Geert Platenburg en richt Operations Manager Hans van der Donk zich over de pilotprojecten.  

Win-winsituatie

In de pilotprojecten gaan we samenwerken met aannemers die al erkend zijn en opdrachten uitvoeren voor netbeheerders. Mayke: “Deze aannemers delen hun elektrakennis en -kunde met ons, waardoor onze monteurs straks de juiste certificaten hebben. Maar de aannemers leren ook van ons. Wij hebben namelijk veel ervaring met de zogenaamde ‘buurtgerichte aanpak’ uit FttH-projecten.” 

Lees ook : Circet maakt het verschil in energieproject Boekel Bosberg

Die buurtgerichte FttH-aanpak komt sterk overeen met de buurtgerichte aanpak die netbeheerders de komende 20 tot 25 jaar willen gebruiken in de energiemarkt. Mayke: “Veel aannemers die nu werken in de energiesector, hebben geen ervaring met deze aanpak. De pilotprojecten zijn daarmee een win-win voor beide partijen: de aannemer deelt zijn elektrakennis, wij onze kennis over de procesaanpak. Bijvoorbeeld over de afstemming met gemeentes en andere stakeholders, maar ook de engineering via het softwaresysteem GeoStruct waarmee wij al jaren werken.” 

Erkend én een sterke(re) positie

Zijn we straks erkend – daar gaan we natuurlijk wel vanuit – dan kunnen we aan de slag. Maar dat is niet alles. Mayke: “Je komt niet zomaar door de erkenningsprocedure. Het toont aan dat Circet een solide organisatie is. De erkenningen zullen onze reputatie nog verder versterken en maken dat we aan tafel kunnen met de netbeheerders om samen de energietransitie te versnellen.

-

Read more