3 Reasons Why: Waarom je snel moet handelen bij graafschade?

Hoe voorzichtig we ook te werk gaan bij het graven van sleuven of kuilen, graafschade kan altijd voorkomen. Onder de grond liggen namelijk al heel wat kabels, buizen en leidingen voor andere nutsvoorzieningen. Repareer de schade in elk geval niet zelf, maar breng iedereen in veiligheid en meld het schadegeval.    

💡Wat is graafschade?

Als we de straat openleggen, dan komen we met onze graaf- en schepmachines in de buurt van allerlei andere nutsleidingen in de ondergrond. Denk maar aan telecomkabels, elektriciteitsleidingen, gasbuizen, rioleringen, waterleidingen … Soms loopt het fout en maakt onze machine een kabel of leiding stuk.  

1. Omdat je de gevaren zelf moeilijk kan inschatten  

Gas van een kapotte leiding kan zich ophopen in een kuil of gleuf, van een kapotte stroomkabel kan je een stroomstoot krijgen, er kan een waterlek ontstaan … Alle mogelijke risico’s kunnen onze civiele ploegen en subco’s niet altijd correct inschatten.  

Denk bijvoorbeeld aan het onderscheid tussen hoog- en laagspanning. Een schok van een laagspanningskabel is pijnlijk, maar bij midden- of hoogspanning is een stroomstoot dodelijk.  

2. Omdat het veilig moet blijven voor omstanders  

We werken in de openbare ruimte, dus ook de veiligheid van buurtbewoners en weggebruikers kan op het spel staan bij graafschade. Denk bijvoorbeeld aan een noodscenario waarin een omstander onwel wordt of een elektrische schok krijgt. Iedereen zo snel mogelijk weghalen en de locatie afzetten, is dus de boodschap. 

3. Omdat je een lange stilstand van het werk wil vermijden 

Soms melden onze civiele ploegen graafschade niet aan de uitvoerder. Ze repareren de schade zelf, bijvoorbeeld met isolatietape of met een nieuw stukje buis. Let op: dit is verboden! En komt de uitvoerder na een klacht ter plaatse, dan moeten de werken alsnog stilgelegd worden om de schade te herstellen.  

Repareer dus niets zelf. Nutsbedrijven hebben interventieploegen voor schadegevallen. Die zijn het gewend om snel ter plaatse te komen. Dezelfde of de volgende dag is de graafschade meestal hersteld en kan iedereen veilig verder werken.  

‼️ Hoe ga je te werk bij graafschade?   

1. Ga direct de sleuf uit of neem afstand.
2. Bel de hulpdiensten. Een bhv'er (bedrijfshulpverlener), mag eerste hulp verlenen, maar alleen als dit veilig kan.
3. Meld de graafschade via 0800-9009 en bij de uitvoerder.   

-

Read more