Vital Projects
Circet maakt het verschil in energieproject Boekel Bosberg
-
Boekel-wat? Boekel Bosberg! Ons eerste engineeringproject in de energiemarkt én een project waarin we ook meteen het verschil maken met onze diepgaande kennis van glasvezelnetwerken. Hoe dat precies zit? Martijn Loeffen (Teamleider Engineering FttH) legt het je graag uit.
Martijn Loeffen is Teamleider FttH CEPA. Dat laatste staat voor Calculation, Engineering, Preparations, As Built.
ID
Locatie: de wijk Bosberg, in gemeente Boekel (Noord-Brabant).
Periode: het project startte in mei. We verwachten in april 2025 alles af te ronden.
Partijen: Circet Nederland werkt samen met Timmermans Infra en GeoStruct. Alles in opdracht van Enexis.
Voet aan de grond in de energiesector
De komende jaren zet Circet Nederland meer en meer in op de energiemarkt, om zo ons marktaandeel te vergroten. “Daarom investeren we in samenwerkingen met aannemers in de energiesector”, begint Martijn. “Een van die aannemers is Timmermans Infra. Wij hebben veel expertise in engineeringsprocessen voor wijkaanpak in FttH, maar Timmermans heeft de uitvoerende kennis in huis. Daarom kozen we hen als partner. En natuurlijk ook omdat zij al werk hebben in de sector.”
Wat gebeurt er in Boekel?
Enexis wees het project Boekel Bosberg toe aan Timmermans Infra. Samen met Circet maakten ze het ontwerp. De laagspanningsnetten in de wijk Bosberg worden opgewaardeerd in het kader van de energietransitie. Dat gaat concreet over extra transformatiestations, bestaande kabels controleren en nieuwe kabels aanleggen.
Van Paint naar gespecialiseerde software
Martijn: "Al snel was duidelijk dat we veel konden bijdragen. Dat zit als volgt. In het ontwerp voor een laagspanningsnetwerk geef je aan welke straten je aansluit op welke transformatiestations. Dat toont veel gelijkenissen met een ontwerp voor glasvezelnetwerken – onze specialisatie. Timmermans tekende op vraag van Enexis die wijkverdeling nog handmatig, zonder geavanceerde tool. Terwijl wij dat – weliswaar voor glasvezelnetwerken – al jaren doen in het softwaresysteem GeoStruct.”
Driehoeksverhouding
Daarom zetten we een driehoeksverhouding op: Circet x Timmermans Infra x GeoStruct. Het doel van die samenwerking: GeoStruct doorontwikkelen, zodat de software perfect bruikbaar is in de energiesector. “Dat gaat goed”, vertelt Martijn. “Enexis reageerde heel enthousiast. Momenteel werken we het ontwerp voor Boekel Bosberg verder uit.”
"Op vraag van Enexis werkte Timmermans handmatig, zonder geavanceerde tool. Wij werken al jaren in het softwaresysteem GeoStruct. Onze softwarekennis delen we in dit project.”
Kennisuitwisseling
Hoewel het project nog in volle gang is, kijkt Martijn al zeer tevreden terug. “We hebben een grote automatiseringsslag gemaakt. Ook wisselden we al veel kennis uit. Wij hebben ervaring met grote telecomprojecten, waarin we aan de hand van moderne software wijken of zelfs hele dorpen aansluiten. Voor andere aannemers, zoals Timmermans Infra, is die werkwijze nieuw. Wij delen onze engineeringkennis, zij hun uitvoerende knowhow en ervaring in deze sector."
Op naar de toekomst
Waarom dit volgens Martijn een vitaal project is? “Ons werk in de glasvezelsector neemt af, dus we focussen op nieuwe sectoren. In de energiesector zit veel toekomst voor Circet. Met dit project zetten we op engineeringvlak de eerste stappen in deze sector.”
-