Circet springt in het gat van de energietransitie
-
Een slimme zet van Circet. Waar we voorheen vooral glasvezelnetwerken aanlegden, richten we ons nu breder op de energietransitie, met een toenemende focus op energie-infrastructuur zoals laag- en middenspanning en andere duurzame oplossingen. Een van de projecten binnen de energietransitie waar we aan gaan werken is het MSR Gateway-project. Voor dit project worden monteurs opgeleid en gecertificeerd om te werken in de middenspanningsruimte.
ID
- Partijen: Circet Nederland, Technical Valley, Alliander
Locatie: Circet Amersfoort
Periode: 2024 - half april 2025
Waarom de noodzaak?
“In Nederland hebben we vol ingezet op glasvezel. Dat hebben we erg goed gedaan. Zo goed zelfs, dat de aanleg van telecomnetwerken afneemt”, zegt Job Hendrikse, algemeen directeur van Circet Amersfoort. “Dat terwijl de vraag naar specialisten in de energiesector explosief groeit. Netbeheerders zoals Alliander hebben ons hard nodig, maar we kunnen pas echt bijdragen als onze monteurs de juiste certificeringen hebben.”
30.000 |
13.000 extra technici zijn er nodig |
Een flink probleem
De noodzaak is groot: door de energietransitie doen we steeds meer een beroep op het elektriciteitsnet. Denk aan elektrische auto’s, warmtepompen en zonnepanelen. Maar de infrastructuur is daar nog niet voldoende op berekend. In 2023 was er in ruim 30% van Nederland al netcongestie, wat inhoudt dat nieuwe aansluitingen en extra stroomverbruik tijdelijk niet mogelijk zijn. “Voor netbeheerders als Alliander betekent dit dat er bijna geen nieuwe aansluitingen beschikbaar zijn, en dat bedrijven en huishoudens moeten wachten op meer netcapaciteit. Een acuut probleem, dus.”
Slimme meters als oplossing
Om netcongestie te voorkomen, moeten netbeheerders realtime inzicht krijgen in de belasting van het elektriciteitsnet. Daar komt het MSR gateway-project in beeld. Dit project gaat over het vervangen van de traditionele analoge meter door digitale of slimme meters in middenspanningsruimtes. Hiervoor moeten monteurs worden opgeleid dat doen we in samenwerking met Technical Valley.
“Onze mensen leren hoe ze meetsystemen installeren in transformatorhuisjes van Alliander”, legt Job uit. “Deze meters geven continu data door, waardoor overbelasting vroegtijdig wordt gesignaleerd en Alliander sneller kan ingrijpen.”
"Onze telecom- en infrastructuurexpertise geeft ons een voorsprong bij nieuwe ontwikkelingen.” - Job Hendrikse
Grote vraag naar gecertificeerde vakmensen
Technici met de juiste certificeringen zijn schaars. “De markt schreeuwt om vakmensen”, zegt Job. “Met deze opleiding zorgen we ervoor dat we niet alleen Alliander kunnen ondersteunen, maar straks ook netbeheerders zoals Stedin en Enexis. Er zijn nu zes teams die de opleiding volgen, maar dat moeten er natuurlijk meer worden. Alliander geeft ons een enorm project – wij moeten zorgen dat we er genoeg mensen voor hebben. Ook om de infrastructuur straks uit te rollen in de wijk- en buurtaanpak. Dat deel is verreweg het meeste werk.”
Over de opleiding
Deze opleiding schoolt onze monteurs om tot specialisten in netdigitalisering. Opleider Technical Valley biedt een praktijkgericht traject waarin ze direct de benodigde certificeringen behalen: het STIPEL-certificaat. “Dat papiertje is een must-have om te werken aan laag- en middenspanningsinstallaties en dus te mogen werken op het MSR Gateway-project.”
De opleiding kent drie specialisaties:
- Werkverantwoordelijken: bewaken de veiligheid en coördineren het werk.
- Allround vakbekwame personen (AVP’ers): voeren zelfstandig werkzaamhede aan de installaties uit.
- Voldoende onderrichte personen (VOP’ers): ondersteunen technisch waar nodig.
De eerste groep telt zeven werkverantwoordelijken en negen AVP’ers, die na de opleiding direct bij Alliander aan de slag gaan. Werkverantwoordelijken krijgen extra training en draaien een jaar intern mee bij onze klant. De AVP’ers vormen teams van zes mensen, en starten meteen met de installatie van meetsystemen in transformatorhuisjes. “Ons doel? Binnenkort twaalf teams die het elektriciteitsnet slimmer en toekomstbestendig maken.”
Circet als uitdager
Met dit project zetten we niet alleen een grote stap in netdigitalisering, maar verstevigt Circet ook zijn positie in de energiesector. Job: “Onze telecom- en infrastructuurexpertise geeft ons een voorsprong bij nieuwe ontwikkelingen, zoals de aanleg van laadpalen en energieopslagsystemen.”
Dit is een investering voor de lange termijn. Door nú in kennis en certificeringen te investeren, verzekert Circet zich van langdurige samenwerkingen met netbeheerders. “We zitten hier niet voor de korte termijn – dit is pas het begin van wat we in de energiemarkt kunnen betekenen. Als het gaat zoals we het voor ons zien, zijn we de komende tien jaar verzekerd van werk. Dit maakt het een écht Vital Project: een investering waarmee we onszelf stevig positioneren als de partner voor netbeheerders. Circet loopt straks voorop.”
-