Hoe de omgevingswet ons werk makkelijker maakt

Ja, dat lees je goed. De Omgevingswet zorgt voor meer duidelijkheid rond bijvoorbeeld vergunningen en meldingen. Daardoor kunnen we projecten milieubewuster én efficiënter aanpakken.  Zo zit de vork in de steel:

Hoe de Omgevingswet ons werk makkelijker maakt 

Op 1 januari ging de lang uitgestelde en veelbesproken Omgevingswet in. Deze wet regelt alles voor de ruimte waarin we wonen en werken: de leefomgeving. In de Omgevingswet zijn maar liefst 26 wetten gebundeld in één landelijke wet. Dat maakt de werkwijze van collega’s die vergunning aanvragen en meldingen maken over de leefomgeving, een stuk efficiënter.   

Waarom is de Omgevingswet goed nieuws voor ons? 

De Omgevingswet bundelt regels uit 26 verschillende wetten. De complete bundeling staat op het portaal Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Op dit portaal kunnen collega’s informatie ophalen over bijvoorbeeld het verkrijgen van vergunningen en werken in verontreinigde grond.  

Mike Sanders, QHSE-coördinator, legt uit: “Vroeger moesten collega’s bij verschillende instanties (de gemeente, het waterschap, de provincie of het Rijk) de regelgeving controleren, vergunningen aanvragen of bijzondere meldingen doen. Nu gaat dat via één portaal.” 

Duidelijkheid bij milieubelastende activiteiten  

En daar blijft het niet bij. De Omgevingswet definieert namelijk ook milieubelastende activiteiten. Denk aan het leggen van kabels, het uitvoeren van grondboringen en graafwerkzaamheden. Voor elke milieubelastende activiteit staat beschreven welke regels van toepassing zijn. Ook zie je in het DSO-portaal direct welke vergunningen zijn verbonden aan die regels. Mike: “Hierdoor sta je later in het project/proces minder vaak voor onaangename of bijzondere verassingen.” 

🔔Meldingen en vergunningsaanvragen worden automatisch vanuit het WoW-portaal doorgezet naar het DSO-portaal. Als deze koppeling niet werkt, dan kan je inloggen in het DSO-portaal zelf. Hiervoor heb je een E-herkenning van minimaal niveau 3 nodig, inclusief rechten om in het DSO-portaal te kunnen werken. 

Tot nu toe hebben alle QHSE-coördinatoren deze toegang, maar de bedoeling is om meer collega's toegang te geven indien/waar nodig.

Efficiënt werken in het WoW-portaal  

Binnen Circet werken we regelmatig in het WoW-portaal (Werkplein Ondergronds Werken). Dit portaal gebruiken we om vergunningen aan te vragen en meldingen te doen over de omgeving. Denk aan graafwerkzaamheden, vergunningsaanvragen of werken in verontreinigde grond. 

Mike: “Het handige is dat het WoW-systeem automatisch voor onze branche filtert wat relevant en minder relevant is. Dat maakt het eenvoudiger om vergunningen aan te vragen en meldingen te doen.” 

Wekelijks actieoverleg met dagelijkse gebruikers  

“Elke week vindt er een wekelijks actieoverleg plaats met collega’s die in het DSO-portaal werken”, legt Mike ten slotte uit. “Daarin bespreken we hoe de koppeling tussen het WoW- en het DSO-portaal werkt en welke ontwikkelingen de Omgevingswet met zich meebrengt. Deelnemers kunnen vragen stellen, elkaar helpen en onderling best practices delen.”  

Afdeling QHSE sluit hierbij aan. De rol van QHSE ligt voornamelijk op het adviseren, meedenken en coördineren van de processen (vergunningen aanvragen en meldingen doen). Daarnaast verwacht QHSE dat er uit de 26 gebundelde wetten zaken naar voren komen die Circet nog beter kan integreren.  

Wil je je aanmelden voor de wekelijkse overleggen? Neem contact op via QSHE@circet.nl.” 

Kortom, de Omgevingswet biedt nog meer houvast om milieubewust en productief te werken.  

-

Read more