3 Reasons Why
Samen de veiligheidsladder opklimmen
-
Bij Circet Benelux is veiligheid de basis van alles. Simpel gezegd: we werken veilig of we werken niet. Voor wie al even bij ons werkt is, is het dan ook een vertrouwd beeld: interne en externe controleurs die werkplekken inspecteren op veiligheidsrisico’s. En die aanpak is succesvol, want we scoren in onze sector ronduit goed. Kunnen we nóg beter? “Jazeker”, klinkt het bij Bavo De Cock (CEO) en Berry Diepstraten (Head of Operations Nederland). “Het is tijd voor de volgende stap: een proactieve veiligheidscultuur.”
Wat is de veiligheidsladder of Safety Cultur Ladder (SCL)?
Een methode om te meten in welke mate bedrijven zich bewust zijn van veiligheidrisico’s en ernaar handelen. Hoe hoger op de ladder, hoe beter het gesteld is met het veiligheidsbewustzijn. Bedrijven kunnen voor hun positie ook een SCL-certificaat aanvragen.
Hoe zouden jullie de huidige veiligheidscultuur bij Circet in Nederland omschrijven?
Berry: “Vandaag is veiligheid sterk verbonden met het naleven van strikte regels, procedures en richtlijnen. Deze elementen zijn essentieel om het aantal arbeidsongevallen te minimaliseren en om certificaten zoals VCA** te behouden en nieuwe te behalen. Op zich een mooie verdienste, maar om echt uit te blinken in veiligheid moeten we van eenrichtingsverkeer naar tweerichtingsverkeer.”
Bavo: “Inderdaad. De grootste winst gaan we niet halen door enkel naar verplichtingen te kijken. Het gaat pas echt vooruit als iedereen zelf mee gaat nadenken over een veiligere werkplek én actie onderneemt om het ook daadwerkelijk veiliger te maken. Veiligheid is bij uitstek een gedeelde verantwoordelijkheid.”
"Verplichtingen naleven is een goede start, maar we gaan pas echt vooruit als iedereen mee nadenkt over veiligheid én actie onderneemt" - Bavo De Cock
Op welke trede van de Safety Culture Ladder staan de Nederlandse teams vandaag?
Berry: “We hangen tussen tredes 2 en 3. Tegen eind 2024 willen we stevig op trede 3 staan, en tegen 2025 willen we naar trede 4. Dat betekent dat we over twee jaar een proactieve veiligheidscultuur willen hebben. Proactief betekent in deze zin dat we continu de veiligheid verbeteren op basis van de zaken die we dagelijks zien en ervaren.”
Waarin ligt volgens jullie de sleutel tot succes?
Bavo: “In een groter veiligheidsbewustzijn. Iedereen moet zich verantwoordelijk voelen voor de eigen veiligheid en die van anderen. En dat vertaalt zich dan weer naar houding en gedrag. Werk ik nog altijd veilig als de tijdsdruk groter wordt? Spreek ik collega’s aan op onveilig gedrag? Werk ik even veilig als mijn leidinggevende niet in de buurt is? Het antwoord op dergelijke vragen moet volmondig ‘ja’ zijn.”
Hoe willen jullie het veiligheidsbewustzijn aanwakkeren?
Berry: “We gaan frequenter communiceren over veiligheidthema’s, onder meer in onze nieuwsbrief en tijdens kwartaalupdates. Voor de Dag van de Veiligheid plannen we dan weer gerichte acties. En ook op de werkvloer zelf gaan we geregeld campagnes lanceren. Deze en andere inspanningen zullen het thema vooral visueler maken. Iedereen moet er bij wijze van spreken dagelijks aan herinnerd worden.”
Bavo: “Gepast gedrag gaan we ook uitdrukkelijker in de kijker plaatsen. Denk aan meldingen van onveilige situaties. Die zijn doorgaans nuttig voor tientallen collega’s. We bekijken nu hoe we de melders gepast onze waardering kunnen tonen.”
Hiervoor spraken we over een gedeelde verantwoordelijkheid. Wat plannen jullie voor jezelf om medewerkers beter te steunen?
Bavo: “In de eerste plaats willen vanuit het hoger en middenmanagement regelmatiger in dialoog gaan met medewerkers over veiligheidsthema’s. We plannen dus meer on-site bezoeken. Enkel zo weten we wat er leeft, want we blijven een bedrijf met een complex werkveld. Bovendien telt het voltallige team meer dan 20 nationaliteiten, met verschillende talen en visies op veiligheid, waardoor het belangrijk is om iedereen op dezelfde pagina te krijgen.”
Berry: “Onze belofte is: als medewerkers zich uitspreken, zullen wij luisteren en doortastend opvolgen. Intussen gaan we ook advies inwinnen bij andere regio’s. Wat kunnen we bijvoorbeeld van de collega’s in België, Frankrijk of Italië leren? Zo is de Laatste Minuut Risico Analyse, die je uitvoert vlak voor je aan een taak begint, in België een pak uitgebreider. Dat is een aanpak die we makkelijk in Nederland kunnen overnemen.”
Als we dan samen trede 4 of 5 bereiken, welke voordelen zijn daaraan verbonden?
Bavo: “Het belangrijkste is dat we dan nóg beter kunnen garanderen dat iedereen op het einde van de dag veilig terug naar huis keert. Daarnaast is er ook een motivatie vanuit bedrijfsoogpunt. Circet is in Nederland de telecomkampioen, maar we willen ons speelveld uitbreiden. Zo willen we mee de energietransitie vormgeven. En om in die sector de grote opdrachten binnen te halen, is een SCL-certificatie voor trede 4 of 5 vaak een vereiste.”
"Klimmen we naar trede 4 of 5, dan opent dat deuren om met Circet de energietransitie in Nederland mee vorm te geven. En daar wordt iedereen beter van." - Berry Diepstraten
Tot slot, welke boodschap willen jullie meegeven aan de medewerkers?
Berry: “Bij veiligheid wordt nog te vaak aan negatieve zaken gedacht: regels, verplichtingen, ongevallen, etc. Dat is natuurlijk een deel van het verhaal, maar wij willen vooral het positieve benadrukken. Een veilige werkplek draagt bij aan een betere werksfeer. En dat is wat we allemaal willen, toch? Daarom: waardeer, respecteer en ondersteun elkaar. Zo komen we als team met een fijn gevoel en een gerust gemoed de dag door.
Stel je eigen veiligheidsinitiatief voor! Heb je een idee om veiliger te werken? Top, we horen er graag alles over. Neem contact op via qhse@circet.nl
-