Jurgen Van Vlasselaer: “Wat de bouw van PoPs betreft, doe ik the full monty"

In #wearecircet presenteren we je zowel de nieuwe aanwinsten als de vaste waarden in ons team. Maak kennis met Jurgen Van Vlasselaer.

Functietitel: Construction Manager 

In dienst sinds:Anderhalf jaar. Werkte voor Inttos, dat door Circet werd overgenomen

2404_CIR_Nieuwsbrief april_jurgen

Jurgen, jij bent bij Circet dé man van de PoPs. Vertel eens: wat is een PoP eigenlijk?

 

“PoP staat voor Point of Presence. Een PoP is een technische cabine van waaruit particuliere adressen worden aangesloten op een fibernetwerk. Ongeveer 3000 woningen kunnen op één PoP worden aangesloten. In een bepaalde stad of gemeente staan meerdere PoPs, die met elkaar worden verbonden. Samen vormen ze het hart van een glasvezelnetwerk.”

 

Jij bouwt die PoPs. Hoe begin je eraan?

 

“Om een recent voorbeeld te nemen: wij hebben de eerste PoP gebouwd voor Unifiber. Zodra de opdracht voor de bouw binnenkomt, ga ik aan de slag met een gedetailleerde budgettering: welke materialen moeten we bestellen, wie gaat hier allemaal op meewerken?”

“Bij de bouw van een PoP komt heel wat kijken.
Ik leid het proces in goede banen, van engineering tot facturatie.” - Jurgen Van Vlasselaer, Construction Manager 

“Ik werk een winst-en verliesrekening of overzicht van activiteiten uit (p&l forecast). Vervolgens spreek ik een planning af met de klant, en gaan de werken van start. Ik doe de dagelijkse opvolging en overleg met de civiele partner die de werken uitvoert. Ook leid ik tweewekelijkse meetings met de klant en probeer ik proactief oplossingen uit te werken om de bouw zo vlot mogelijk te laten verlopen.”

 

“Ten slotte zijn ook de kwaliteitsinspecties en de facturatie achteraf mijn verantwoordelijkheid. Natuurlijk komt er nog veel meer bij kijken, maar ik mag wel zeggen dat ik the full monty doe wat het bouwen van PoPs betreft.”

 

“Na elk project evalueren is voor mij een evidentie.” - Jurgen Van Vlasselaer, Construction Manager 

 

Waar zitten de uitdagingen?  

“De moeilijkste dingen zijn de zaken die je niet onder controle hebt, zoals werk dat je door derden laat doen. Een voorbeeld: verificatie, zoals het checken of buizen goed gepositioneerd zijn. Maar ook de werfinrichting, of kleine contextuele omstandigheden – denk maar aan een simpel parkeerverbod – kunnen voor problemen zorgen. In mijn job mag ik niets vanzelfsprekend vinden.”

 

Hoe zorg je ervoor dat Circet als organisatie leert uit zulke projecten?

 

“Na elk project maak ik een evaluatie. Wat was goed? Wat kon beter? Hoe kunnen we dit proces optimaliseren voor de volgende opdracht? Er zijn altijd verbeterpunten. En het stroomlijnen van processen is voor Circet een belangrijke focus.”

 

Word je door Circet goed gesteund om je werk te doen?

“Absoluut. Ik krijg veel autonomie om mijn werk te doen, binnen een duidelijk kader dat Circet aanreikt. Circet rekent op mijn ervaring en expertise, we hebben een goede vertrouwensband opgebouwd. Communicatie en transparantie zijn daarbij cruciaal, van beide kanten.”

Zou je jouw job aanraden aan anderen?

“Zeker en vast, maar je moet wel met druk kunnen omgaan. Er komt veel bij kijken: kwaliteit garanderen naar klanten, precies de werken uitvoeren, proactief projecten monitoren en managen ... Als je dat niet doet, loop je al snel achter de feiten aan.

 

"In dit werk moet je goed met druk kunnen omgaan.” - Jurgen Van Vlasselaer, Construction Manager  

Welke tip heb je ten slotte voor een collega die net is gestart bij Circet?  

“Telecom is een heel stressvolle wereld. Neem voldoende tijd voor jezelf, en probeer je eigenheid te bewaren. Professioneel gezien is voorbereiding en correct proactief engineeren van een project in deze job hét sleutelwoord. Je moet voor alles een plan b hebben. Dat brengt niet enkel rust bij jezelf, maar ook op de werf. Hoe meer voorbereiding, hoe minder miserie!”

 

-

Read more