Rigger engineer Niko installeert 5G op grote hoogte

Apparatuur installeren terwijl je op 50 meter hoogte in je klimuitrusting hangt: de job van rigger engineer is zeker niet voor iedereen weggelegd. Maar het beroep is avonturier Niko Rottiers op het lijf geschreven. Na een intensieve training van weken is hij helemaal klaar om 5G-apparatuur te installeren in masten, veilig en volgens de regels van de kunst.

Wie is Niko?

Sinds november 2022 is Niko (45) rigger engineer bij Circet Belgium. Zijn job op grote hoogte is op zich al avontuurlijk, maar ook in zijn vrije tijd houdt Niko van uitdagingen. Naast motorrally’s in eigen land trok hij op zijn motor al door Mongolië. Hij doorkruiste ook twee keer de Sahara.

Circet Alumni

“Hoewel ik ooit afgestudeerd ben als spekslager, werkte ik al als elektricien en installateur van alarmsystemen. Omdat ik nogal avontuurlijk aangelegd ben, sprak de functie van rigger engineer mij erg aan. Als rigger engineer klim je op gebouwen en in antennemasten om 2G-, 3G- en 4G-apparatuur te switchen naar 5G.

“Je klimt tot op 40 à 50 meter hoogte om je werk te doen, bengelend in je klimuitrusting.”

Niko kwam begin november in dienst bij Circet. Maar voor hij effectief in de eerste mast mocht klimmen, kreeg hij een opleiding klimbeveiliging en een technische training in de apparatuur zelf. Ook werd hij voorbereid op een test bij Elia om te mogen werken op hun hoogspanningsmasten. Het opleidingstraject duurde meerdere weken.

Niko: “We koppelen de apparatuur van de ene fabrikant af en vervangen deze door apparatuur van de nieuwste 5G-technologie. Ik heb al wat ervaring in elektriciteit en elektronica, maar stond toch te kijken van de strenge normen die onze klanten hanteren rond installatie en aanschakeling. Heel professioneel, ik ben fan! Tijdens mijn opleidingsperiode mocht ik ook enkele dagen mee de baan op met een ploeg. Zo kon ik mijn toekomstige job ter plaatse al eens observeren. Dat was heel spannend.”

“Hou je van techniek én heb je geen hoogtevrees?

Dan is deze job een aanrader.”

 

Het takenpakket van de Rigger engineer:

  • bestaande telecominfrastructuur demonteren en vervangen door nieuwe apparatuur op gebouwen, in antennemasten en andere infrastructuur op grote hoogte
  • kabels en leidingen plaatsen
  • het nieuwe materiaal grondig testen na de installatie
  • (beperkt) administratie bijhouden over de geplaatste apparatuur

Lees er meer over in onze vacature

 

MI_GRITT

Altijd hoog, nooit hetzelfde

Intussen is Niko al enkele maanden aan de slag als rigger engineer en de job bevalt hem supergoed. Niko: “Je klimt tot op 40 à 50 meter hoogte om je werk te doen, bengelend in je klimuitrusting. Maar mijn werklocatie bevindt zich niet alleen op grote hoogte, ze is ook elke dag anders. We installeren namelijk apparatuur op mobiele sites over heel het land. Dus hou je van techniek én heb je geen hoogtevrees? Dan is deze job een aanrader.”

Zie jij de job van Rigger engineer wel zitten?

Lees onze vacature en solliciteer!

-

Read more