Straattekening in 3D legt vitale telecominfrastructuur bloot in Amsterdam

Aan de Kattenlaan (vlakbij het Vondelpark) verrees vorige week een indrukwekkende 3D-tekening van de complexe netwerkinfrastructuur onder de grond van Amsterdam. In opdracht van Open Dutch Fiber (ODF) voorziet Circet Amsterdam Oud-West in het komende anderhalf jaar van supersnel internet via glasvezel. Dewi Ozinga, manager recruitment bij Circet Nederland: “Ons werk speelt zich vooral af onder de grond, maar is wel cruciaal voor de toekomst. Door te tonen wat we doen, willen we mensen enthousiast maken om bij ons te komen werken.”

Met de actie willen we de aandacht vestigen op ons cruciale werk: de infrastructuur van de toekomst aanleggen. En daarbij kunnen we nog hulp gebruiken. 

Circet 3D street artis

“We willen mensen enthousiast maken om bij ons te komen werken”, verduidelijkt Dewi Ozinga, manager recruitment bij Circet Nederland. “Onze collega’s brengen de toekomst naar Amsterdam. Een mooie baan, waar je aan het eind van elke dag trots op kan zijn, en in je eigen buurt. Niet het juiste diploma? Geen probleem: je kan bij ons alle nodige opleidingen volgen in onze Circet Academy.” 

Het onzichtbare wordt (even) zichtbaar 

“Ons werk is van vitaal belang voor de toekomst, maar zit doorgaans goed verstopt onder de grond”, vervolgt Dewi. “Met de 3D-tekening maken we dat voor enkele weken zichtbaar. Maar ook elders kan je zien waar Circet gewerkt heeft: na elk afgewerkt project plaatsen we een stempel met een hogedrukspuit op de stoep, met de tekst ‘Circet was here’. Een keurmerk, want ons werk is iets om trots op te zijn.” 

De tekening is van de hand van Maureen Kolhoff. De kunstenares heeft al heel wat ervaring. Ze maakte al 3D-tekeningen in Nederland, maar ook in Italië, Oostenrijk en de VS. “Ik houd van werken in de openbare ruimte – vooral voor de interactie met de voorbijgangers. Het is een manier om kunst toegankelijk te maken voor het grote publiek.”

IMG_6717 

Amsterdam Oud-West: klaar voor de toekomst met glasvezel 

Een snelle en betrouwbare internetverbinding is cruciaal voor de toekomst. Voor innovatieve techbedrijven en smart cities, maar ook voor de bewoners. Daarom wil opdrachtgever Open Dutch Fiber (ODF) zoveel mogelijk gebouwen in Amsterdam Oud-West aansluiten op glasvezel. "Tegen eind 2024 kunnen zo'n 23.500 gezinnen en bedrijven gebruik maken van supersnel internet via het glasvezelnetwerk van ODF ", zegt Tjabin van Bergen, Directeur Bouw bij ODF. "In een omgeving als Amsterdam is dat best een uitdaging. Vanwege de drukte, maar ook vanwege de kenmerkende portiekpanden. Voor dit project hebben we samen met Circet een uniek concept ontwikkeld om alle panden aan te sluiten met zo weinig mogelijk overlast." 

-

Read more