Zo drukt Mohammed Hamdi zijn stempel

“Als je laat zien wat je in je mars hebt,

heb je bij Circet eindeloze mogelijkheden”

Als kind sleutelde Mohammed Hamdi mee aan pc’s en laptops in de computerwinkel van zijn vader. Ondertussen bouwt hij aan een bloeiende carrière als IT-specialist bij Circet, en start hij binnenkort aan zijn derde functie binnen ons bedrijf. “Circet steunt me om alle nodige IT-certificaten te behalen.”

 

Doorgroeien of switchen naar een andere functie? Tientallen mensen zijn ermee bezig bij Circet. In Sh*ft happens duiken we in het professionele parcours van een collega.Mohammed Hamdi

 

 

Maak kennis met Mohammed

 

Mohammed Hamdi (38) woont in Gent en heeft Algerijnse roots. Hij is van opleiding vertaler-tolk, maar kreeg de liefde voor IT met de paplepel mee van zijn vader. Die had een computerwinkel in Algerije. De jonge Mohammed stond mee achter de toonbank en hielp met de verkoop en het herstellen van pc’s.

 

Mohammed, hoe ben jij bij Circet terechtgekomen?

 

“Heel eenvoudig: na een spontane sollicitatie! Ik woon sinds 2010 in België en was 5 jaar aan de slag als supervisor in een voedingsbedrijf. Maar het bleef kriebelen om iets met IT te doen. Na een succesvolle opleiding bij VDAB solliciteerde ik bij het toenmalige ESAS. Ik mocht meteen beginnen.

 

Na 3,5 jaar bij Circet heb je je derde functie beet. Hoe heb jij je sh*ft naar System Engineer in gang gezet?

 

“Ik heb de afgelopen jaren heel wat facetten van IT verkend. Maar meer en meer werd duidelijk dat security écht mijn ding is. Om daarin verder te gaan, moest ik de koe bij de hoorns vatten: de nodige certificaten behalen, bijscholen en meewerken aan grote en complexe taken. Ik hielp al snel mee met projecten die niet tot mijn standaard takenpakket behoorden, en zette alles op alles om te slagen voor nieuwe IT-certificaten. Dat opende de deur naar mijn huidige functie.”

 


 

Applications Support Engineer ➡️

Support Engineer ➡️

System Engineer ✅ ( vanaf juli 2024)

In zijn eerste functie beheerde Mohammed de applicaties die onze techniekers gebruiken om hun taken en werkorders te beheren, zoals Service Cruiser en Sitetracker. Daarnaast had hij ook veel supporttaken: wachtwoorden resetten, laptops van (nieuwe) medewerkers gebruiksklaar maken enzovoort.

Na ongeveer een jaar wilde Mohammed z’n blik verbreden: hij switchte van Applications naar bredere IT bij Circet. Hij vroeg én kreeg nieuwe taken en verantwoordelijkheden zoals rechtenbeheer in SharePoint en fileservers draaiende houden. Ook support bleef in zijn takenpakket.

Mohammed raakte meer en meer gepassioneerd door security. Hij vroeg z’n managers om nieuwe taken en schoolde zich bij. Hij behaalde een hele reeks IT-security-certificaten en doet nu het volledige rechtenbeheer van SharePoint. Daarnaast leidt hij grote migraties in goede banen en beheert hij finance-applicaties en de Teams Rooms voor online meetings

20230301_Circet_Inhuldiging Kontich_©Jeroen Willems_021-1

 

Heeft die doorstroming ook gezorgd voor meer uitdagende projecten?

 

“Absoluut! Een project dat me nog lang zal bijblijven is de lopende migratie van Sharepoint naar intranet. Daar kwam veel bij kijken: communiceren met verschillende afdelingen binnen Circet, samen met partner Cegeka het intranet vormgeven, planning van bestandsmigratie enzovoort. Ik was de schakel tussen IT en marketing om de go-live te faciliteren. Een mooi project waarvoor je tegelijk een goede IT’er én een goede coördinator moet zijn. Gezien de tijdsdruk was dat zeker geen evidente opdracht.”

 

“Ik mocht meewerken aan de migratie van SharePoint naar het intranet. Zulke projecten hebben zowel op mij als op de organisatie positieve impact gehad.”

– Mohammed Hamdi, System Engineer Circet

Wat is het belangrijkste dat je meeneemt uit je groeitraject tot nog toe?

 

“Communiceer duidelijk met je leidinggevende over je ambities. En sta open voor nieuwe kennis en feedback. Veel van wat ik nu weet stak ik op van collega’s die al tientallen jaren in het vak zitten. Zij staan vaak te popelen om hun kennis te delen. Natuurlijk zijn bijscholingen en officiële certificaten belangrijk, maar je moet vooral nieuwsgierig blijven naar de kennis van je teamleden“.

Zijn er ook dingen die je lastig vond aan het veranderen van rol?

 

“Absoluut: over veel zaken weet je niets, je werkt vaak buiten je comfortzone. Dat heeft me doen twijfelen: is dit wel de juiste beslissing? Kan ik deze uitdaging wel aan? Op zulke momenten moet je je drive blijven vinden, en je niet laten tegenhouden door je onzekerheid. "Geef jezelf tijd om de dingen gewoon te worden.”

 

Complimenten voor collega Guy

 

“Mijn manager Guy Boets was altijd mijn eerste aanspreekpunt om meer te weten te komen over alles wat mij interesseert. Maar ook als iets moeilijk ging, kon ik bij hem terecht. We hebben een hechte relatie, hij maakt altijd tijd om te helpen en stimuleerde me om door te groeien. Ik kreeg dat vertrouwen overigens niet enkel van hem, maar van heel de organisatie in mijn traject. Dat vind ik enorm waardevol.”

 

Wat is nu je eerste prioriteit in je nieuwe functie van System Engineer?

 

“Om de security op topniveau te krijgen, moeten we volop inzetten op awareness bij collega’s. Phishingsimulaties zijn daar een belangrijk onderdeel van, maar ook de beveiliging van toestellen en het implementeren van strengere security-policies. Nog te veel medewerkers trappen in valse reclame of phishing, en riskeren zo een datalek. Daar wil ik verder aan werken, bijvoorbeeld door meer gefocuste opleidingen te organiseren om mensen bewust te maken van de gevaren van een datalek.”

 

Zelf een sh*ft in gang zetten of bijscholen?
Pols bij je leidinggevende naar de mogelijkheden.
 

 

-

Read more