News | Circet Benelux

Partners in beveiliging: Circet en Bosch werken naar de beste beveiligingsoplossingen in hoogrisicoomgevingen

Geschreven door Sandy van der Doelen | 19 sep 2024

Sinds 2007 installeert Circet Nederland beveiligingsoplossingen van Bosch Energy and Building Solutions in hoogrisico-omgevingen. Uitdagende projecten op het vlak van planning, voorbereiding, flexibiliteit en kwaliteit. De sleutel tot succes? Vertrouwen en begrip.  

Allereerst: wat zijn hoogrisico-omgevingen?

Hoogrisico-omgevingen zijn locaties die impact hebben op de samenleving en waar de nationale veiligheid van mensen, eigendommen en andere belangen cruciaal is. Momenteel zijn dat voornamelijk specifieke overheidslocaties en kritische infrastructuur zoals nutsvoorzieningen. Maar daar komt verandering in. Eind 2022 nam de Europese Unie namelijk de CER-richtlijn en NIS2-richtlijn aan. Het doel? Lidstaten op zowel fysiek, digitaal en economisch vlak verder beschermen tegen dreigingen zoals de oorlog in Oekraïne, cyberrisico’s, de gevolgen van klimaatverandering … 

“Daardoor worden straks duizenden Nederlandse bedrijven aangemerkt als hoogrisico-omgeving", legt Boaz uit. “Denk aan bedrijven in de logistieke sector, zoals havens en vliegvelden. Maar ook aan levensmiddelenindustrie, datacenters en financiële dienstverleners.”  

 

Installatiepartner van Bosch

 

Al die hoogrisico-omgevingen vragen om een strikte beveiliging. De oplossingen daarvoor komen onder meer van Bosch. Toegangscontrole, videobewaking, inbraak- en brandmeldsystemen, communicatiesystemen voor oproepen en ontruimingen ... “Als installatiepartner leggen we de infrastructuur hiervoor aan”, vertelt Henk. “Dat gaat van de netwerkbekabeling trekken tot systemen koppelen. Allemaal volgens zeer strikte normen en certificeringen.” 

Hoogrisico staat gelijk aan veel uitdagingen 

Hoewel ieder project vraagt om een specifieke werkwijze, is die voor hoogrisico-omgevingen wel zeer complex. Dat begint al bij de voorfase. Jurgen: “De besluitvormingstrajecten zijn complex, intensief en duren lang. Als de uitvoeringsfase eenmaal start, moeten we vanuit beveiligingsperspectief snel schakelen: de deadline blijft staan.”  

“Besluitvormingstrajecten zijn gecompliceerd en duren lang. Maar de deadline blijft staan. Dat vraagt veel van de planning.” - Jurgen van der Borght, Circet 


Flexibiliteit als kwaliteit
 

En dat is niet het enige. Hoogrisico-omgevingen gaan ook nog eens hand in hand met strikte veiligheidsrestricties. Henk: “De opdrachtgever legt veel regels op in het kader van toegangsbeleid en screening. Zo duurt het twee tot soms wel twaalf maanden voordat een monteur is gescreend en het terrein op mag. Valt een monteur uit, dan staat er dus niet zomaar vervanging klaar.”  

Daarnaast zijn er ook restricties in werktijden en kunnen vergunningstelsels elk moment worden ingetrokken. “Flexibiliteit in dit type opdrachten is cruciaal”, legt Boaz uit. “Iets dat Circet ons vanaf het begin biedt. Ze denken altijd met ons mee, op een creatieve manier. Kan er geschoven worden in capaciteit, kunnen we het project opsplitsen zodat deelleveringen mogelijk zijn, moet er doorgewerkt worden in de bouwvakantie? Dankzij de korte lijnen met projectmanager Henk kunnen we snel schakelen."  

“Flexibiliteit in dit type projecten is cruciaal. Circet biedt dat vanaf het begin.” - Boaz van der Schaaf, Bosch 

First time right is essentieel  

Met zoveel restricties en weinig speelruimte in de planning, is first time right essentieel. Jurgen: “Fouten zijn lastig op te lossen vanwege de vele beperkingen. Daarnaast werken onze monteurs niet alleen met heel kostbare producten: de producten zijn ook lastig vervangbaar. Zo hebben sommige een levertijd van twaalf maanden. We kunnen dus geen fouten maken. Want mist er één component, dan is er ook geen totaaloplossing.” 

Multidisciplinaire monteurs 

Dat dit type werk niet voor doorsneemonteurs is weggelegd, is duidelijk. Henk: “Onze monteurs zijn multidisciplinair inzetbaar. Ze kunnen glasvezel afmonteren, hebben een basiskennis elektrotechniek, kennen systemen van tien jaar oud maar begrijpen ook moderne IT-systemen ... En daarbij hebben ze begrip voor de werkomgeving en passen ze zich aan waar nodig. Uiterst belangrijk.”  

 “Onze monteurs zijn multidisciplinair inzetbaar. Van glasvezel afmonteren tot  legacy-systemen doorgronden. Ze kunnen het allemaal.” - Henk Visscher, Circet  

Jurgen: “Deze samenwerking daagt ons constant uit om onze kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen. We stimuleren collega’s om hun kennis uit te breiden en zich te verdiepen in veiligheidsoplossingen. Dit biedt doorgroeimogelijkheden voor collega’s en dwingt ons als organisatie ook uit om op een hoger niveau te komen.” 

Dezelfde taal  

"Circet begrijpt en respecteert ons ecosysteem als geen ander”, sluit Boaz af. “We spreken dezelfde taal, Circet begrijpt wat onze eindklant nodig heeft en is op de hoogte van zowel onze legacy-apparatuur als de nieuwste technieken. Er is veel onderling vertrouwen en open communicatie. Als een klant van ons vraagt naar een installatiepartner, en wij zien onszelf niet als hoofdaannemer, dan draag ik Circet zonder twijfel voor.” 

Jurgen vult aan: “Dat onze monteurs rondlopen in de werkkleding van Bosch, straalt veel vertrouwen uit. Het is voor mij de perfecte metafoor van ons partnership.”