Zo voorkomt onze 'controlekamer' NOC storingen tijdens filmavonden, videocalls, thuiswerkdagen....

Circet bouwt de vitale infrastructuur van morgen: van vaste en mobiele netwerken tot innovatieve energie-infrastructuur. Maar wat gebeurt er eigenlijk als de laatste kabel van een netwerk is aangelegd? Goede vraag! Daarom nemen we je graag mee naar ons Netwerk Operations Center (NOC). Dat is de afdeling die ervoor zorgt dat het netwerk voor klanten perfect blijft functioneren. 

Het NOC, wat is dat precies

Het NOC van Circet Nederland bewaakt continu het (glasvezel)netwerk voor diverse klanten. In deze ‘controlekamer’ houden collega’s doorlopend de status van het netwerk in de gaten. Met name op het beschikbaar en toegankelijk houden van de verdeelstations in het netwerk. Dit zijn gebouwen waar de kabel vanuit het landelijke netwerk binnenkomt, en kabels naar de woningen weer vertrekken.

Marten-Jan Talens, directeur Service en Beheer, legt uit: “We controleren alles wat een risico kan zijn voor de beschikbaarheid van het netwerk: de temperatuur in de verdeelstations, de luchtvochtigheid, de aanwezigheid van netspanning, de autonomietijd van de UPS, de werking van de airco’s, werkzaamheden die eventueel schade aan het netwerk kunnen brengen …”

2309_CIR_Nieuwsbrief_SEPT_NL NL3Marten-Jan Talens

Wat doet het NOC als er schade aan het netwerk is? 

Bij schade stuurt het NOC eigen monteurs aan, maar ook monteurs van bouwpartners van de netwerk eigenaar. Verder worden netwerkeigenaren, zoals Deltafiber en KPN, geïnformeerd over schade of storingen, zodat ze direct hun klanten op de hoogte kunnen brengen. Achteraf zoekt het NOC uit wie de schade heeft veroorzaakt om de kosten voor herstel te claimen.

Waarom is het NOC belangrijk? 

Thuis supersnel streamen, op het werk onbezorgd videobellen … Voor veel mensen inmiddels een vereiste. En precies dat maakt het NOC zo belangrijk. 

Marten-Jan: “De continue monitoring van het netwerk levert heel veel data op. In al die gegevens herkennen we patronen. Daarmee maken we het voorspelbaar wanneer we onderhoud moeten plegen of moeten ingrijpen. En zo kunnen we veel storingen voorkomen.”

"Met die ‘predictive maintenance’ onderscheiden we ons van de concurrentie: we werken heel voorspellend.”

Waar willen we naartoe? 

Marten-Jan heeft voor het NOC een duidelijk doel voor ogen. “Ik wil dat het een perfect geoliede machine is. Het ideale scenario? Stel, er is een storing, dan wil ik dat onze monteur al onderweg is wanneer de klant belt om de storing te melden.”

-

Read more