De plaatsing van glasvezelkabels in de Zonneveld-wijk in Grimbergen is een project met een bijzonder kantje. Want na de installatie van de kabels leggen we de oorspronkelijke klinkers niet terug, maar komen er gras, bloemen en planten in de plaats. Dankzij een vlotte samenwerking met de gemeente en opdrachtgever Wyre combineren we zo infrastructuurwerken met broodnodige ontharding en een visuele meerwaarde voor de wijk.
In overleg met de gemeente en Wyre
In Grimbergen is de glasvezeluitrol volop aan de gang. We werken er in opdracht van Wyre, de joint venture tussen Telenet en Fluvius. “Tijdens zulke infrastructuurwerken zijn duidelijke afspraken met het lokale bestuur en de bewoners cruciaal”, vertelt Kim Loffens, operationeel directeur bij Circet.
Op een gegeven moment kwam vanuit de gemeente de vraag om de stoeptegels niet terug te leggen, maar om te ontharden. Dat betekent dat er een doorlatende bodem zou komen, met gras, planten en bloemen. Kim: “We wilden natuurlijk graag meewerken aan dit initiatief, dat heel wat voordelen heeft voor de bewoners en het milieu. Want door beton en asfalt te vervangen door een waterdoorlatende ondergrond, verlaagt de kans op wateroverlast en krijgt de biodiversiteit een boost.”
1000 m² ontharden
De vraag van de gemeente om te ontharden kwam er niet zomaar. Ontharding is namelijk een belangrijk agendapunt voor lokale besturen. “Onze ambitie: 1 m2 per inwoner ontharden”, vertelt Kirsten Hoefs, schepen van Wegen en Water in Grimbergen. “Concreet betekent dat voor Grimbergen 40.000 m2 minder beton, klinkers en asfalt.”
Toen de glasvezeluitrol in de Zonneveld-wijk in de steigers stond, stak de schepen haar licht op bij Wyre en Circet: vallen de infrastructuurwerken te combineren met de ontharding van voetpaden? Kirsten: “Zo draaien we iets hinderlijks – infrastructuurwerken zorgen nu eenmaal voor enig ongemak – om in iets positiefs.”
De gemeente informeerde de bewoners tijdens een infoavond over de werken en de bijbehorende onthardingsplannen. Ze konden de plannen inkijken, vragen stellen en zelfs mee bepalen welke begroeiing er in hun straat zou komen. “Het infomoment verliep erg vlot. We kregen zelfs applaus op het einde”, lacht Kirsten.
“In de Zonneveld-wijk onthardt Grimbergen 1.000 m2, maar zonder dat de bewoners aan comfort en veiligheid moeten inboeten. Aan beide zijden van de straat is er immers een voetpad, we ontharden slechts één kant.”
Een lichtjes andere aanpak
Het onthardingsproject vroeg wel om een iets andere werkwijze bij de glasvezeluitrol zelf. “Enerzijds moesten we dieper uitgraven, en dat over de volledige breedte van de stoep”, vertelt collega Daan Cuppens, city manager bij Circet. “Anderzijds hoefden we achteraf de tegels niet terug te leggen.”
Hoe ver het project intussen staat? “We zitten al in de afrondende fase”, vertelt Kim. “De leidingen liggen er en we hebben de sleuven opnieuw met zand gevuld. Nu is het aan de gemeente om teelaarde te storten en de beplanting te voorzien.”
Een project met toekomst
Aangezien ontharding een belangrijk thema is in heel Vlaanderen, kan het Zonneveld-project in Grimbergen andere gemeentes inspireren. “Het is de eerste keer dat we zo’n onthardingsvraag kregen,” vertelt Chris Schouten, directeur Fiber to the Home Mass Roll-out bij Wyre.
“We onderzoeken graag of we dergelijke vragen van gemeenten kunnen meenemen in onze projecten. Dat is altijd een afweging tussen verschillende factoren, zoals kosten, timing en praktische haalbaarheid. Maar als we een duidelijke win-win-win situatie zien – voor de bewoners, de gemeente en Wyre met haar partners zoals Circet – staan we zeker open om hierin mee te gaan.”