Bij de uitrol van glasvezel in Wielsbeke toverde een street artist een hub om tot een eyecatcher in het straatbeeld. Tegelijk is het project in West-Vlaanderen een mooi voorbeeld van onze samenwerking met Wyre. Binnen dat partnerschap doen we namelijk veel meer dan infrastructuurwerken. We zijn er betrokken bij het hele voortraject, van de locatiekeuze voor de hubs, tot de contacten met het gemeentebestuur en de afhandeling van de nodige overeenkomsten en vergunningen.
Van grijs naar kleurrijk
Voor Wyre, de joint venture tussen Telenet en Fluvius voor de aanleg van glasvezel, neemt Circet heel wat uitvoerende taken in handen. Daarbij blijft het niet bij infrastructuurwerken. Zo zijn we ook volop betrokken bij het hele voortraject, van de locatiekeuze voor de hubs tot de contacten met het gemeentebestuur en de afhandeling van de nodige overeenkomsten en vergunningen van hubs.
Een hub is de schakel tussen de grote verdeelcentrales en kleinere kabelkasten die je weleens op straat tegenkomt. De hubs zijn cruciaal voor de aansluiting van glasvezel en versterken het signaal. Hoe zo’n hub eruit ziet? Beeld je een grijze cabine in van goed 2,5 meter breed en hoog en 4,5 meter lang.
Maar zo’n hub hoeft niet altijd saai en grijs te zijn. Dat bewijst het project in Wielsbeke, waar Wyre klanten zal aansluiten op het glasvezelnetwerk. Sam Billen, street artist bij Treepack, toverde de hub van Wielsbeke om tot een echte blikvanger. Of hoe een alledaags object een eyecatcher in het Wielsbeekse straatbeeld werd.

Eind februari vond de onthulling van het kleurrijke werk van Sam Billen plaats. Op de foto: <Luc Van den Bogaert (Sales Director Netceed) – Guido Van Dyck (Sales Director Circet) – Hendrik Wuyts (Divisional Manager Mobile Jacops) – Stijn Baert (Head of Sales & Marketing Circet) – Bart Acke (VP Network Build & Roll-out Wyre) – Micha Berger (CEO Wyre) – Wouter Belmans (Managing Director Netceed) >
Op zoek naar PoP-locaties
“Zo’n hub plaatsen heeft heel wat voeten in de aarde”, zegt Guido Van Dyck, Sales Director bij Circet. “Maar ook dat proces leidt Circet in goede banen. Nadat we van Wyre een ‘zoekzone’ ontvangen waarin een hub moet komen, doet ons team de nodige research voor een geschikte locatie.”
Daarna begint een traject in overleg met de betrokken stad of gemeente. “Eerst doen we enkele voorstellen voor de hublocaties, waarna de gemeenteraad haar uiteindelijke goedkeuring geeft voor een specifieke locatie. De nodige vergunningen regelen maakt ook deel uit van dat traject”, licht Guido toe.
En zo ging het dus ook in Wielsbeke, zij het met een extra creatieve touch. Guido: “Na groen licht van de gemeente wordt door Wyre de effectieve plaatsing van de hub en de aansluting op de glasvezelinfrastructuur ingepland.”