Circet rolt fiber uit voor dronenetwerk Antwerpse haven

Het Antwerpse havengebied boekt een wereldprimeur met zijn gloednieuwe netwerk van inspectiedrones. Circet voorzag het controlecenter van fiber.

Antwerpse haven boekt wereldprimeur met dronenetwerk: Circet rolde fiber uit

Sinds begin mei voeren zes automatische drones controlevluchten uit boven het Antwerpse havengebied. Nooit eerder werd een een dronenetwerk van die omvang gebouwd in een complexe industriële omgeving. Circet voorzag het controlecenter van fiber en sloot alles aan op het Proximus-netwerk.

Boven het Antwerpse havengebied – een terrein van zo’n 120 km2 groot – cirkelen voortaan zes autonome drones en dat is een wereldprimeur. Port of Antwerp-Bruges werkte hiervoor samen met een consortium van de Limburgse dronebouwer DroneMatrix, de Brusselse specialist in luchtverkeersbeheer SkeyDrone en telecomoperator Proximus. 

FOTO_AUTONOME_DRONES_DRONEMATRIX_2022-1 (1)© Port of Antwerp-Bruges

Automatische drones inspecteren havengebied

Tijdens hun inspectievluchten voeren de zes drones veiligheidschecks uit. Daarnaast inspecteren ze kaaimuren, aanlegplaatsen en andere haveninfrastructuur op schade. Ze detecteren ook olievlekken en drijfvuil, verzamelen beelden van incidenten enzovoort. De drone-inspecties gebeuren automatisch, efficiënt en grondig, én ze besparen flink wat verplaatsingen binnen het havengebied. 

Het gaat om zogeheten BVLOS-vluchten – Beyond Visual Line of Sight. Dat wil zeggen dat de piloot niet ziet waar zijn of haar drone zich precies bevindt. Nooit eerder werden BVLOS-vluchten op zo’n grote schaal ingezet in een complexe industriële omgeving als een haven. 

Circet voorziet controlecenter van glasvezel

De centrale aansturing van het dronenetwerk – dat de naam D-Hive meekreeg – gebeurt vanuit een Command & Control Center op een centrale locatie in het Antwerpse havengebied. Om dat zenuwcentrum up-and-running te krijgen, droegen we vanuit Circet ons steentje bij. 

Projectmanager Bram De Ceurt: “Onze teams trokken de glasvezelkabels en deden vervolgens de aansluiting op het netwerk van Proximus. Van de eerste sitebezoeken over de vergunningen tot en met de effectieve aansluitingen kende dit uitdagende project een jaar doorlooptijd.” 

D-Hive_drone_network_2023-1© Port of Antwerp-Bruges

Meebouwen aan de haven van de toekomst

“Het droneproject voor Port of Antwerp-Bruges spreekt niet alleen tot de verbeelding, het is ook een mooi voorbeeld van een fiberproject in een b2b-omgeving”, vertelt onze salesdirecteur Stijn Baert. “Circet staat vooral bekend om de uitrol van fiber-to-the-home, dat sinds vorig jaar in een serieuze stroomversnelling zit. Maar ook in de bedrijfswereld bouwt Circet mee aan de vitale infrastructuur van morgen.”

“Concreet voor dit b2b-project bouwen we mee aan de haven van de toekomst”, besluit Stijn. “Port of Antwerp-Bruges zet nieuwe technologie immers slim in om een veilige werkomgeving te creëren en tegelijk zijn ecologische voetafdruk te verkleinen.”

Meer weten over onze diensten voor bedrijven?
Ontdek Fiber to the Business en Fiber to the site. 

-

Read more