Fiberklaar viert glasvezeluitrol in Herentals

Fiberklaar viert de glasvezeluitrol in Herentals met een symbolische spadesteek in het bijzijn van Nicholas De Walsche, Head of Commercial van Fiberklaar, burgemeester Van Olmen (CD&V) en schepen Van Nueten (N-VA). Ook Bavo De Cock, CEO van Circet Benelux, tekende present. Zijn aannemersteam neemt de grondwerken voor zijn rekening en startte twee weken geleden met de eerste voorbereidingswerken. Een nauwe samenwerking tussen Fiberklaar, aannemer en lokaal bestuur moet de overlast van de grondwerken tot een minimum beperken.

Fiberklaar bestaat nu een jaar en doet een verankerde investering van meer dan tweeënhalf miljard euro om tegen 2028 anderhalf miljoen Vlaamse huishoudens te voorzien van een glasvezelaansluiting. Het ontwerpt, bouwt en beheert een open glasvezelnetwerk waarop Vlamingen supersnel en stabiel kunnen surfen via deelnemende internetproviders.

"De Vlamingen lopen warm voor fiber in Huis. Dat merken we ook in Herentals."

“De Vlaming loopt warm voor fiber in huis. Dat merken we ook in Herentals: er is veel interesse voor het fibernetwerk. En ook voor ons is het weer een nieuw hoofdstuk van het verhaal dat we in Vlaanderen aan het schrijven zijn”, zegt Rik Missault, CEO van Fiberklaar.

Eerste spade in Herentals

“Een mijlpaal in de digitale evolutie. Het Fiberklaar netwerk zal bij onze inwoners zonder twijfel op applaus onthaald worden, zegt schepen Van Nueten (N-VA). “Nu het thuiswerken goed ingeburgerd is, zullen de snelle en stabiele internetverbindingen eveneens een grotere meerwaarde bieden aan het dagelijkse leven van onze inwoners. Het Fiberklaar netwerk is dan ook een troef die we met het stadsbestuur bewust ten volle uitspelen.”

Aannemer Circet Benelux begon twee weken geleden al met de eerste voorbereidingen van de civiele werken. Het focust daarbij eerst op Morkhoven en Noorderwijk, waar het fibernetwerk 75 kilometer lang wordt en goed is voor 4.000 potentiële huisaansluitingen. Bij de start van de werken in de straat krijgen inwoners steeds een graafbrief in de bus met de nodige informatie.

De verwachte eerste aansluitingen zijn voor het najaar van 2022. Het geplande einde van de werken in dat gebied is voorzien voor maart 2023. Herentals-centrum komt in een volgende fase aan de beurt.

Vrijblijvende huisbezoeken

Inwoners uit de eerste zone van het aansluitbaar gebied kregen een brief in de bus voor een mogelijk huisbezoek van de aannemer. Zo’n huisbezoek is volledig vrijblijvend en dient om na te gaan hoe de woning kan worden aangesloten op het netwerk. Ook mensen die hun woning al fiberklaar willen maken zonder daarbij een glasvezelabonnement af te sluiten bij de internetproviders kunnen een gratis aansluiting krijgen en de fibercontactdoos laten plaatsen.

Klaar voor digitale toekomst

Met een huisaansluiting van Fiberklaar zijn inwoners helemaal klaar om de digitale toekomst in huis te halen want de capaciteit van een glasvezelkabel is virtueel oneindig. Bovendien is het netwerk betrouwbaarder, sneller en veel stabieler.

Fiberklaar biedt zelf geen internetabonnementen aan. Het stelt zijn netwerk open voor alle operatoren. Dat wil zeggen dat inwoners van Herentals zelf de telecomprovider kiezen die het meest geschikt is voor diensten zoals internet, digitale TV, clouddiensten, gaming, VR, streaming en telefonie.

Op dit moment bieden Proximus, Multifiber, RapidXS en EDPnet hun diensten aan en verwacht wordt dat nog andere providers op de fiberkar zullen springen.

-

Read more