Internal News | Circet Benelux

Veiligheidscultuur binnen Circet levert op: steeds minder arbeidsongevallen

Geschreven door Roy Van Camp | Oct 30, 2023 8:28:20 AM

Net zoals vorig jaar doen we met Circet mee aan de Europese Week van de Veiligheid. Elke dag mag je je aan een speciale actie verwachten. Maar uiteraard nemen we veiligheid ook al die andere weken van het jaar heel serieus. Luca Vanheusden van het QHSE-team: “Onze dalende arbeidsongevallencijfers zijn daar een mooi bewijs van.”

Eerst en vooral: wat zijn de taken van het QHSE-team?

Luca: “QHSE staat voor Quality, Health, Safety en Environment. Ons team is dus verantwoordelijk voor de uitvoering van het beleid rond kwaliteit, veiligheid, welzijn, gezondheid en milieu binnen Circet. Anders gezegd: we creëren een veilige en gezonde werkplek voor alle collega’s en voor onze onderaannemers.

Daar horen een aantal wettelijke verplichtingen bij, waaronder risicoanalyses, een globaal preventieplan en jaaractieplannen, de opvolging van interne en externe keuringen, controles en audits ... Ons team kreeg de voorbije jaren veel versterking. Vandaag werken we met vier preventieadviseurs op het veiligheids- en welzijnsbeleid van Circet.”

Onze arbeidsongevallen zitten in dalende lijn, kan je daar cijfers op plakken?

Luca: “In 2021 waren er 27 arbeidsongevallen binnen Circet, eind 2022 klokten we af op 15. En tot begin oktober van dit jaar zijn er nog maar 5 geteld, dus het jaarcijfer zal bijna zeker opnieuw lager liggen. Die daling is natuurlijk geen toeval. Het is het resultaat van volgehouden actie en aandacht van iedereen op de werkvloer, ondersteund door het QHSE-team.”

 

Wat is een arbeidsongeval?

Elk ongeval dat een werknemer tijdens en als gevolg van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst overkomt en dat een letsel veroorzaakt. Ongevallen onderweg van en naar het werk en EHBO-ongevallen (zonder medische kosten) vallen niet onder de definitie van een arbeidsongeval.

“Een onveilige situatie of bijna-ongeval kan op termijn een arbeidsongeval uitlokken. Daarom roepen we iedereen op om dit soort situaties bij ons te melden.”

 

Welke acties ondernemen jullie om de arbeidsveiligheid te verhogen en dus arbeidsongevallen te vermijden?

Luca: “Allereerst gebeuren er heel veel veiligheidscontroles: controles van interne keuringen van elektrisch materiaal, LMRA’s , werkplekinspecties, controles op aanwezigheid en gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) … Die controles pakken we een stuk systematischer aan dan een paar jaar geleden. We hebben er vaste checklists voor, die via Appeee op smartphone, tablet of laptop ingevuld kunnen worden.

Niet alleen hebben de controles nu een vaste structuur, we bewaren ook alle data. Uit die analyses trekken we veel lessen. Daarom ook nemen we elk arbeidsongeval onder de loep: wat gaf de aanleiding? Was er een specifieke samenloop van omstandigheden? En vooral: welke extra of andere maatregelen zijn nodig om een soortgelijk ongeval in de toekomst te vermijden?

Naast de ongevallen zelf willen we voortaan ook een beter zicht krijgen op EHBO-ongevallen, bijna-ongevallen en onveilige werkomstandigheden. Want gevaarlijke situaties kunnen op termijn een arbeidsongeval uitlokken. Daarom roepen we iedereen op om dit soort situaties bij ons te melden.”

Een onveilige situatie of bijna-ongeval melden? Dat kan hier!

Tot slot: onze arbeidsongevallen dalen jaar na jaar, maar hoe weten we of we echt goed bezig zijn?

Luca: “Zowel qua frequentie als ernstgraad zitten onze cijfers ver onder de gemiddelde jaarcijfers die Fedris – het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico’s – publiceert voor onze sector. Nogmaals, dat komt door de volgehouden inspanningen van iedereen. En omdat de veiligheidsacties van het QHSE-team gesteund worden door onze directie en het management.

Het is aangenaam om als preventieadviseur te werken voor een organisatie die veiligheid zo serieus neemt. Maar elk arbeidsongeval is er een te veel. Daarom blijven we werken aan een breed gedragen veiligheidscultuur binnen Circet.”