Internal News | Circet Benelux

BE-Alert: wat is het en hoe schrijf je je in?

Geschreven door Roy Van Camp | Dec 20, 2023 7:54:31 AM

Een overstroming, epidemie of aanslag: ze zijn helaas geen ver-van-ons-bed-show. Maar wat we intussen ook weten: snel en juist handelen kan in zo’n noodsituatie levens redden. Daar helpt BE-Alert bij, het alarmeringssysteem van de overheid.

Wat is BE-Alert?

Met BE-Alert kan een burgemeester, gouverneur of de minister van Binnenlandse Zaken burgers snel verwittigen als er een noodsituatie is. Concreet krijg je dan een bericht (e-mail, sms of gesproken oproep) met wat er gebeurd is en wat je moet doen om je jezelf in veiligheid te brengen.

Over welke noodsituaties het kan gaan? Het crisiscentrum deelt de risico’s in ons land op in natuurlijke, technologische, gezondheids- en veiligheidsrisico’s.

Wat is het nut van BE-Alert?

In een noodsituatie circuleert er veel nieuws, zeker online. Maar wat is nuttig en wat is eerder bijkomstig? Is de info wel up-to-date? En is het echt of fake news? Met BE-Alert weet je 100% zeker dat de info klopt, up-to-date is en betrouwbaar. Je wordt ook heel snel verwittigd, en dat kan levens redden in een noodsituatie.

 

Hoe werkt BE-Alert?

Wie geregistreerd is op BE-Alert krijgt een bericht. Is het heel dringend, dan gebeurt dat via sms of met een gesproken oproep. Als je bij een brand ramen en deuren moet sluiten, bijvoorbeeld. Is het minder dringend, dan bereikt BE-Alert je via e-mail. Denk maar aan een zware storm of onweerszone die de volgende dag over ons land trekt.

Bij een grote noodsituatie kan de overheid je ook een sms sturen op basis van je locatie op dat moment, of je geregistreerd bent op BE-Alert of niet. Daarvoor werken de overheidsdiensten samen met de telecomoperatoren. Zij maken dan een lijst van alle gsm-nummers die aanwezig zijn in de gevarenzone.

Welke info krijg je via BE-Alert?

  • In de sms of het gesproken bericht dat je ontvangt, staat info over:
  • wat er precies gebeurd is,
  • wat je moet doen om jezelf in veiligheid te brengen,
  • wat de overheid doet voor je veiligheid,
  • hoe de situatie evolueert.

Hoe schrijf je je in op BE-Alert?

Dat kan via dit formulier op de website van BE-Alert. Je gegevens worden enkel gebruikt om je via BE-Alert te verwittigen, nooit voor andere dingen.