Al sinds 2019 zetten Circet-teams zich in om onder andere een ISO 9001 en VCA**-certificering te behalen. Nu die normen behaald zijn, lichten QHSE-manager Rudi Calcoen en preventieadviseur Luca Vanheusden toe waarom ze cruciaal zijn om Circet futureproof te maken.
ISO 9001, VCA**, ISO 14001 … voor velen doen deze codes niet meteen een belletje rinkelen. Toch hebben deze normen impact op ons allemaal, want ze zijn gelinkt aan de dagelijkse werking van onze organisatie.
“In een bedrijf streef je altijd naar béter: je dienstverlening verbeteren, efficiënter werken, medewerkers en subco’s beter ondersteunen … ” begint Rudi Calcoen. “Normeringen als ISO 9001 en VCA** geven ons een raamwerk om al die processen te verbeteren. We verhogen onze kwaliteit, transparantie en betrouwbaarheid, en tegelijkertijd versterken we ons imago naar klanten, leveranciers en toekomstige werknemers.”
“Het is niet verplicht om dergelijke normen te halen, maar wel steeds vaker een vereiste voor onze opdrachtgevers,” vervolgt preventieadviseur Luca Vanheusden. “Het vergt immers serieuze investeringen die niet elke organisatie wil of kan maken. Maar bij Circet zijn we overtuigd van de noodzaak ervan, zeker als we willen blijven groeien.”
Wie graag meer wil weten over de vereisten voor elke norm, kan terecht bij Rudi voor ISO 9001 en bij Luca voor VCA**. Ze sommen de belangrijkste punten alvast hier voor je op:
ISO 9001 | VCA** |
Wat? Een kwaliteitslabel én verbeteringsproces. Toont aan dat een organisatie gestructureerd en gedocumenteerd is.
Voorbeeld van een vereiste: een uitgewerkt klachtensysteem voor klanten, zodat je als bedrijf voortdurend leert uit je fouten.
Het doel? Performanter en efficiënter werken, met meer tijdswinst en minder verlies tot gevolg. |
Wat? Een checklist met minimumeisen rond veiligheid, gezondheid en milieu. VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Voorbeeld van een vereiste: werkplekinspecties uitvoeren, de medische keuring voor werknemers verbeteren, etc.
Het doel? De veiligheid in je bedrijf naar een hoger niveau tillen. |
Dat de lat hoog leggen resultaten oplevert, is duidelijk. “We hebben ons aantal arbeidsongevallen gereduceerd van 23 (in 2021) naar 6,” besluit Rudi. “Aan zulke arbeidsongevallen is ook afwezigheid gekoppeld, die is gereduceerd van 1398 dagen naar 79 dagen. Als je dat berekent in tijd die vrijkomt, staat dat gelijk aan 3 fulltime medewerkers of 3600 extra interventies of herstellingen die konden plaatsvinden.”