3 goede redenen om altijd een Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA) uit te voeren

Onze werkplek checken op gevaren: eigenlijk zou het een reflex moeten zijn, telkens we starten of herbeginnen met onze werkzaamheden. In het veiligheidsjargon noemen ze zo’n screening een Laatste Minuut Risico Analyse, kortweg LMRA. Die kan levens redden, en wel om 3 goede redenen!

Wat is LMRA?

LMRA is de afkorting van ‘Laatste Minuut Risico Analyse’. Een LMRA geeft je inzicht in de risico’s en preventiemaatregelen op je werkplek. Door alle veiligheidsaspecten kort te screenen in de ‘laatste minuut’ vóór de start of hervatting van je werkzaamheden, bepaal je of alles in orde is om veilig aan de slag te gaan.

1.   Je staat stil bij de risico’s van je werkzaamheden

Welke taken moet ik hier allemaal uitvoeren? Heb ik het juiste gereedschap en de nodige beschermingsmiddelen (PBM’s) mee? Ben ik zelf voldoende fit? Ken ik de veiligheidsprocedures? En wat moet ik doen als er toch iets fout loopt? Door jezelf deze vragen te stellen, bouw je een extra beveiliging in net voor je (opnieuw) start met je werkzaamheden op een projectlocatie of werf.


De LMRA: een checklist

  • Zijn mijn gereedschappen en werkmateriaal geschikt en gekeurd?
  • Heb ik de EHBO-koffer mee?
  • Is er een brandblusser aanwezig?
  • Is mijn werkplatform stabiel en stevig?
  • Zijn er duidelijke afspraken gemaakt met de klant?
  • Is mijn werkplek ruim genoeg, vlot toegankelijk en goed verlicht?
  • Is er geen hinder van derden (bv. bewoners, voorbijgangers, huisdieren …)?
  • Begrijp ik alle werkinstructies goed?
  • Heb ik geschikte en gekeurde persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) mee?
2.   Je brengt de gevaren en risico’s op het moment zelf in kaart

De verplichte Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) brengt al onze arbeidsrisico’s gedetailleerd in kaart. Maar net voor de start of hervatting van je werkzaamheden kunnen de specifieke omstandigheden op je werkplaats nieuwe gevaren met zich meebrengen. Denk aan slecht weer of hitte, een geparkeerde wagen die de doorgang blokkeert, wegenwerken in de buurt enzovoort. Met een LMRA komen deze aan het licht.

3.   Je checkt of je de risico’s kan wegwerken of beperken

Bepaalde risico’s vallen makkelijk op te lossen. Zo kan je de bestuurder vragen om zijn auto te verplaatsen. Aan andere gevaren kan je niets doen, zoals een gladde ondergrond bij vrieskou of harde windstoten op grote hoogte. Door de risico’s systematisch in kaart te brengen, ben je extra alert voor gevaren en kan je inschatten of het veilig genoeg is om je werkzaamheden te starten of hervatten.

Twijfel je na je LMRA of je veilig kan werken? Spreek je leidinggevende aan en leg de situatie uit. Start in elk geval nooit met je taken voor je werkplek helemaal veilig is.

-

Read more