SNELHEID MINDEREN IN HET VERKEER? DAT LOONT!
Elk jaar opnieuw eist het verkeer een zware tol. In 2021 waren er in ons land 34.640 verkeersongevallen met in totaal 42.566 slachtoffers, waarvan 516 dodelijke. Ook binnen Circet delen we te vaak in de klappen: vorig jaar was 26% van alle geregistreerde arbeidsongevallen een verkeersongeluk. Het gaspedaal minder diep induwen kan al veel ellende voorkomen!
Bekijk hier de 3 redenen waarom Circet inzet op meer veiligheid in het verkeer!
De tijd die je nodig hebt om een obstakel waar te nemen, de situatie te evalueren en vervolgens je rempedaal in te drukken, dat is de zogeheten reactietijd. Een normale reactietijd bedraagt ongeveer 1 seconde. Aan een snelheid van 50 km/u leg je op die ene seconde 14 meter af. Maar aan 120 km/u heb je tijdens die reactietijd al 33 meter afgelegd.
De vuistregel: hou minstens 2 seconden afstand met je voorligger. Vanaf een herkenningspunt in het landschap (bv. brug, verlichtingspaal) kan je dat makkelijk aftellen. Ligt het wegdek nat, dan komt daar een extra seconde bij. Wie te dicht bij zijn voorganger rijdt, vergroot het risico op een kopstaartaanrijding.
2. Je stopafstand is korterDe totale stopafstand is de som van de afstand die je aflegt tijdens je reactietijd (zie punt 1) en de eigenlijke remafstand – het aantal meters dat je voertuig nog aflegt na het indrukken van het rempedaal. Wie trager rijdt, heeft dus minder afstand nodig om helemaal tot stilstand te komen. Aan een snelheid van 50 km/u heb je een stopafstand 27 meter, met 70 km/u is dat al 45 meter. Anders gezegd: dat kan het verschil maken tussen een bijna-botsing en een (zwaar) verkeersongeluk.
3. De impact bij een botsing is beperkterKomt het toch tot een botsing, dan zijn de krachten die vrijkomen veel kleiner als je trager rijdt. De impact van een botsing valt het beste te vergelijken met een vrije val. Zo komt een botsing aan een snelheid van 50 km/u overeen met een val van 10 meter hoogte of 3 verdiepingen. Aan 120 km/u is dat 57 meter of maar liefst 19 verdiepingen.