Circet Alumni
Zo bouwt Fiber Optics Designer Olena fibernetwerken bij Circet
-
Collega Olena Naumets verhuisde nog maar 2 jaar geleden van Polen naar België. Ze brak al snel potten als Fiber Optics Designer. Die functie verkent ze nu verder in de Circet Academy. Met de Speer IT-opleiding en het assetmanagementprogramma Cocon geeft ze een geheel nieuwe invulling aan haar werk.
In Circet Alumni vertelt een collega over zijn of haar opleiding aan de Circet Academy. In het kort en het lang.
Wie is Olena?
✔️Professioneel: Fiber Optics Designer bij Circet Projects
✔️Privé: Olena is Oekraïense met een Poolse achtergrond. Als echte workaholic heeft ze weinig tijd voor hobby’s. Toch schaaft ze tussendoor haar Nederlands en Frans bij, en ze heeft net leren zwemmen. Alles onder het motto ‘Nooit te oud om te leren!’
IN HET KORT
-
Opleiding? “Speer IT: leren werken met het assetmanagementprogramma Cocon.”
-
Bijgeleerd? “Zowat alles omtrent het zichtbaar maken, vastleggen en beheren van fysieke glasvezelnetwerken met een handig softwareprogramma.”
-
Score? “10/10. Naast de nuttige inhoud hield ik ook van de wijze waarop de cursus gedoceerd werd.”
-
Tip voor wie wil bijleren? “Grijp elke kans die je krijgt. Je weet nooit waarvoor je de kennis ooit nodig hebt!”
IN HET LANG
👉 Waarom heb je deze opleiding gevolgd?
“Als Fiber Optics Designer werk ik voortdurend van achter een bureau voor het ontwerpen van glasvezelnetwerken. We krijgen niet de mogelijkheid om onze ideeën en schetsen uit te testen in levensechte situaties. Met een tool als Cocon (onderdeel van Speer IT) maak ik nu moeiteloos simulaties van netwerken en situaties. Dus weet ik meteen of mijn plannen ook echt uitvoerbaar zijn. Zowel ik als mijn collega’s in het veld krijgen daardoor een veel beter overzicht van het netwerk.”
👉 Wat heb je geleerd?
“Met Cocon leren we kwalitatievere glasvezelnetwerken- en verbindingen te ontwerpen. Je steekt er al je informatie in: welke apparatuur je wil hanteren, welke kabels je gaat gebruiken, welke extra uitrusting nodig is … Als je vervolgens aan de ontwerpfase begint, vertelt het systeem je of een bepaalde verbinding problemen oplevert in real life.”
👉 Hoe ging de opleiding concreet in zijn werk?
“Speer IT is een driedaagse opleiding. We zijn op dag één begonnen met een soort ‘alfabet van glasvezelnetwerken’. Zo kregen we alle terminologie in het programma goed onder de knie. Vervolgens kregen we een aantal basisoefeningen voorgeschoteld. Op dag twee werden die oefeningen steeds moeilijker, en mochten we met complexere netwerken aan de slag. Op dag drie ontwierpen we dan heel ingewikkelde netwerken zoals ze in het werkveld bestaan.”
“Ik vond het erg uitdagend. In mijn functie is het een enorme vooruitgang dat je plots realtime visuele inzichten krijgt in élk onderdeel van een fibernetwerk. We leerden ook materialen en toestellen op de juiste manier te benoemen. Dat maakt het voor onze mensen in het veld een pak makkelijker. Zij moeten onze ideeën en ontwerpen immers uitvoeren.”
👉 Je geeft de opleiding de maximumscore. Waarom?
“Eerst en vooral was de inhoud perfect afgestemd op mijn functie. Ik heb elke dag nieuwe dingen geleerd, nooit had ik het gevoel dat ik tijd aan het verliezen was. Daarnaast vond ik de manier van lesgeven erg aangenaam: ik had een rustige coach die met veel geduld alle vragen beantwoordde. We gingen met een kleine groep zelfstandig aan de slag, maar er was altijd ruimte voor vragen, en we hielpen elkaar ook voortdurend. Die combinatie van zelfstandigheid en een sterk groepsgevoel, daar voel ik me goed bij.”
👉 Heb je een tip voor wie wil bijleren?
“Ik wil mensen aanmoedigen om er echt voor te gaan. Als volwassenen hebben we vaak de handen vol met familie, kinderen en andere verantwoordelijkheden. Daardoor komt onze ‘leertijd’ in het gedrang. Via Circet een opleiding volgen om verder te groeien in je functie is dus echt een cadeau.
-