Internal News | Circet Benelux

3 Reasons Why: Waarom je de Staying Alive-app moet downloaden op je smartphone

Geschreven door Lola van Jaarsveld | Apr 16, 2024 10:10:14 AM

In 2022 stierven in Nederland ruim 8000 mensen aan hartfalen. En jaarlijks zijn er ruim 31.000 ziekenhuisopnamen voor hartfalen. Met andere woorden: hartfalen is geen zeldzaam probleem. Dus bestaat de kans dat een collega, klant of bezoeker op locatie of ons kantoor erdoor getroffen wordt. In dat geval kan je met de app Staying Alive levens redden. Peter Zijderveld, QHSE-manager Circet Nederland, vertelt hoe.  

Wat is de Staying Alive-app?  

 

“Wanneer iemand hartfalen krijgt, zijn de eerste minuten het belangrijkste. Maar omdat er vaak binnen 3 tot 5 minuten geen ambulance op locatie kan zijn, spelen (getrainde) mensen in de buurt een heel belangrijke rol. In de app zie je waar AED's (automatische externe defibrillators) hangen. Ook kan je in het geval van nood op een knop drukken, waarmee je burgerhulpverleners oproept.” 

  

Waarom besteden we hier binnen Circet aandacht aan?

“In Nederland is hartfalen doodsoorzaak nummer 6 (cijfers over 2022). Hartfalen is weliswaar niet gerelateerd aan ons werk, maar iedereen is wel een groot deel van de dag op het werk. Daarom moeten wij ons hierop voorbereiden.” 
 

3 redenen waarom de app zo belangrijk is

1. Je kan levens redden 

“Door de app te installeren, kan je het leven redden van een collega, klant of bezoeker op het werk. Een betere reden bestaat er niet.” 

2. Je kan helpen zonder getraind te zijn

“Weet je niet hoe je iemand moet reanimeren? Ook dan kan je dankzij de app toch een cruciale rol spelen, doordat je hulpverleners in de buurt oproept. Zij zijn binnen enkele minuten aanwezig om de juiste hulp te bieden.” 

“Ben je wel getraind? De app toont waar in de buurt een AED hangt of aanwezig is. Een AED bestaat uit 2 elektroden die je op de borstkas van het slachtoffer plakt. Hierdoor kan het apparaat het hartritme beoordelen. Het apparaat vertelt vervolgens wat je moet doen: (doorgaan met) reanimeren of op de knop drukken om een schok toe te dienen." 

 
3.
Je kan desastreuze gevolgen voorkomen 

"Wanneer je binnen de eerste minuten begint met reanimeren of een shock toedient, is de overlevingskans van het slachtoffer vele malen groter dan wanneer je wacht op de ambulance. Met een AED of een vrijwilliger die je hebt opgeroepen via de app, zorg je hiervoor. En zo voorkom je desastreuse gevolgen bij het slachtoffer.” 

Wat doet afdeling QHSE precies? Peter vertelt 

"QHSE staat voor Quality, Health, Safety en Environment” 

  • Quality betekent dat wij als afdeling bekijken hoe we onze klanten op de beste manier kunnen helpen. 
  • Health gaat over het voorkomen van werkgerelateerde ziektes, bijvoorbeeld door het gebruiken van gereedschap en (gevaarlijke) stoffen.  
  • Safety gaat over de arbeidsomstandigheden en zoomt in op veilig werken.  
  • Environment gaat over het milieu: hoe zorgen we ervoor dat onze werkzaamheden het milieu zo weinig mogelijk belasten? 

Het QHSE-team telt acht collega’s: Evert Oostema, Mike Sanders, Salvina van Nimwegen, Arthur de Reus, Rene Harlander, Umar van de Pol, Wim van Zaanen en ik. Heb je een vraag of een zorg? Mail dan gerust naar QHSE@circet.nl.”