Onze duurzaamheidsdoelen in de praktijk tijdens pilootproject met elektrische busjes

De CO2-uitstoot van ons wagenpark verlagen? In het kader van dat duurzaamheidsdoel maken we al een tijd de switch naar elektrische personenwagens. Maar ook voor onze servicebusjes koesteren we groene ambities. Daarom testten vier technici twee weken lang een elektrische bestelwagen uit.

Collega Maarten Serneels, projectcoördinator bij TEAPlus, vertelt hoe dat verliep.

C_Maarten

ID

Locatie: Vlaams-Brabant, regio Gent-Kortrijk en Dendermonde.

Periode: 2 weken in oktober.

Partijen: TEAPlus voor onze klant Fluvius.


 

Op weg naar een duurzamer wagenpark

Bij Circet nemen we onze duurzaamheidsdoelen serieus. Een belangrijk aspect daarvan is de bescherming van onze natuurlijke omgeving. Onder meer door ons wagenpark – meer dan 1.000 voertuigen groot – te verduurzamen dragen we hiertoe bij.

Maarten: “Vanuit die ambitie maken we al een tijd de switch naar elektrische personenwagens. Maar onze servicevloot bestaat voorlopig nog volledig uit dieselbusjes. Bij elektrische bestelwagens bestaan er immers nog veel twijfels over bereik, oplaadpunten, tijdverlies tijdens oplaadbeurten enzovoort. Die twijfels wilden we wegnemen, vandaar dit experiment.”

 

Pilootproject van twee weken

“Om de haalbaarheid van een elektrische servicevloot te onderzoeken, deden onze technici twee weken lang hun interventies met elektrische busjes”, gaat Maarten verder. “Het doel: de impact op onze planning in kaart brengen van factoren als laadtijd, bereik en laadmogelijkheden.”

 

IMG_6366

Met andere woorden: kunnen onze technici met elektrische busjes hun werk even snel en efficiënt doen? TEAPlus bleek erg geschikt voor deze test. Maarten: “In opdracht van Fluvius installeert TEAPlus digitale meters bij mensen thuis. Veel adressen en veel verplaatsingen dus. We testten de busjes dus in een realistische werksituatie.”

“Het doel van dit pilootproject: achterhalen of onze technici met elektrische busjes hun werk even snel en efficiënt kunnen doen.”

- Maarten Serneels

 

Geen lege batterijen

Als projectcoördinator bij TEAPlus stond Maarten in voor de praktische opvolging van de pilot. Vier technici gingen in de regio’s Vlaams-Brabant, Gent-Kortrijk en Dendermonde de baan op met hun elektrische busje. Maarten: “Ik hield in de gaten of ons werk geen hinder ondervond van deze test. Maar die bleef uit: qua comfort en rijbereik scoorden de elektrische bestelwagens goede punten.”

“Er is alleszins geen enkele technicus met een lege batterij langs de baan gestrand”, knipoogt Maarten. Maar hoe beleefden zij het experiment zelf? Johan Vanmechelen blikt enthousiast terug: “Het busje opladen verliep heel vlot. Ik kon mijn dag afwerken met een volledige laadbeurt. Dus een uitsluitend positieve ervaring voor mij!”

“Het was de eerste keer dat ik met een elektrische wagen reed”, vult Youri Van Accoleyen aan. “Dat was zeker een positieve ervaring, al was er soms geen snellaadpaal in mijn regio, waardoor ik wat moest omrijden. Meestal volstond een laadbeurt van 30 minuten aan een snellader tijdens mijn middagpauze.”

“Opladen verliep heel vlot. Ik kon mijn dag afwerken met een volledige laadbeurt. Dus een uitsluitend positieve ervaring voor mij!”

- Johan Vanmechelen

 

Eerste elektrische busjes op komst

Opent dit pilootproject nu de deuren naar meer elektrische busjes in onze servicevloot? Maarten: “We hebben het verbruik en het aantal laadbeurten bijgehouden in Service Cruiser. Daar zagen we dat één laadbeurt over het algemeen voldoende was voor een volledige werkdag.

Het verwachte bereik van 300 kilometer valt ongeveer samen met het gemiddelde aantal kilometers dat een technicus aflegt op een dag. Alleen bij grote stukken autosnelweg was er soms een extra laadbeurt nodig. Dit kon dan tijdens de middagpauze, zodat de werkplanning niet in het gedrang kwam.”

Conclusie? “Het pilootproject was voor iedereen een positieve ervaring”, vat Maarten samen. “Bij Circet België starten we dan ook binnenkort met de eerste elektrische servicebusjes!”

 

-

Read more