Internal News | Circet Benelux

11.000 FttH-aansluitingen voor ODF in Utrecht Centrum

Geschreven door Sandy van der Doelen | May 27, 2024 8:57:04 AM

Utrecht centrum is met haar historische gebouwen, smalle straten, drukke ondergrondse infrastructuur en vele werfkelders een hectische locatie om een nieuw fibernetwerk uit te rollen. Met veel enthousiasme gaat Wim Gottenbos de uitdaging aan om met zijn team 11.000 FttH-aansluitingen aan te leggen. Op naar Utrecht!  

ID

Partijen: Circet Nederland B.V. in opdracht van Open Dutch Fiber (ODF)
Locatie: Utrecht Centrum
Periode: het schouwen begint in juni. De FttH (Fiber to the Home)-aansluitingen worden vanaf eind september gelegd. Het civiele werk start in november.
Stakeholders:  ODF, veel afdelingen van de gemeente Utrecht (zoals de afdeling archeologie), Centrum Management Utrecht (vertegenwoordigers van ondernemers, retail en horeca) en hulpdiensten (i.v.m. veiligheid en bereikbaarheid). 

Het begint bij de NTE-gegevens  

De eerste fase van het project draait om het opvragen van de zogenoemde NTE-gegevens: naam, telefoonnummer en e-mailadres van bewoners en ondernemers. Een startfase die is afgekeken van het FttH-project in Amsterdam. “Met die gegevens kunnen we veel makkelijker schouw- en aansluitingsafspraken inplannen”, legt projectleider Wim Gottenbos uit.  

 
Omgekeerd bouwen 

Na de schouwingen staan de aansluitingen op de planning, gevolgd door de civiele werken (straat openbreken). Op het einde worden klanten aangesloten. FttH-kenners valt misschien iets op in deze volgorde. “Die is inderdaad bijzonder”, vertelt Wim. “Normaalgezien wordt eerst de staat opengebroken om de geul te vragen. Daarna worden de huisaansluitingen geplaatst. In dit geval is dat omgekeerd. 

Die omgekeerde aanleg heeft twee redenen. Allereerst veroorzaakt dat minder overlast. Nadat de glasvezel in de straat is aangelegd, steken er geen ‘glasvezelsprietjes’ (uiteinden van kabels) uit de grond. Fijn, want dat is niet zo’n mooi zicht. En nadat het netwerk is aangelegd, wordt de bestrating vakkundig teruggelegd en hoeft de straat niet opnieuw open. Reden twee: het geeft mensen meer tijd om te beslissen of ze een aansluiting willen. 

 

Afspraken maken 

De beperkte overlast is niet alleen aangenaam voor de bewoners, maar ook zeker voor de vele horecazaken met een terras voor de deur. Wim: “We maken heel goede afspraken met ondernemers. Het kan bijvoorbeeld zijn dat we enkel op bepaalde tijdstippen graven.”  

Elke aansluiting is maatwerk 

Uitdagingen zijn er volop in dit project. Niet zo vreemd, want de binnenstad van Utrecht is geen gemakkelijke werklocatie. Wim: “Allereerst is bijna elk huis anders. Bij moderne woningen zit het glasvezelkastje (FTU) op een vaste plek: in de meterkast of woonkamer. Maar wanneer je een oud Utrechts pand binnenstapt, weet je nooit wat je kan verwachten.”  

"Achter elke voordeur in Utrecht centrum ontdek je iets anders. Dat maakt elke aansluiting maatwerk.” 

Niet trillen en geen tijd verspillen 

Onder woningen die aan de grachten grenzen, liggen ook nog eens zogenoemde werfkelders. Die kelders vragen om een nauwkeurige werkwijze. Wim: “Vanuit de gemeente kregen we heel specifieke instructies. Zo moeten we boven de kelders handmatig graven en de klinkers terugleggen zonder deze aan te trillen. Veel extra werk dus, en dat terwijl we op dezelfde dag de straat zowel openbreken als weer dichtmaken, om de overlast te beperken.” 

Zichtproject 

Tot slot zijn er ook nog de ontelbare smalle straatjes, duizenden fietsers en alle andere kabels, buizen en rioleringen onder de grond. Wim: “Een uitdaging die we maar al te graag aangaan. Daarnaast is het ook een supermooi zichtproject en ik kijk er enorm naar uit om dit samen met het team op te pakken.” 

Het ODF-projectteam Utrecht centrum. V.l.n.r. Bert Franken, René Middelkoop, Stephan Kuijper, Wim Gottenbos, Marvin Evers, Zakaria Kharkhach.