Circet wapent zich voor de toekomst met beheer en onderhoud van PoPs en straatkasten

In België zijn we volop bezig met de bouw en uitrol van glasvezelnetwerken, maar in de toekomst wordt ook het beheer en onderhoud (b&o) daarvan cruciaal. Peter Colman, Operationeel directeur bij Circet, licht toe waarom deze nieuwe projecten vitaal zijn voor onze organisatie.

ID

  • Klant: Eurofiber  
  • Locatie:  99 locaties over heel België
  • Begin: eind 2023 
  • Opdracht: beheer en onderhoud van Points of Presence (PoPs) en straatkasten

Peter, wat houdt dit project precies in? 

“Eind vorig jaar kregen we van Eurofiber de vraag om het preventieve en correctieve onderhoud te verzorgen voor al hun PoPs en straatkasten in België. Concreet: op 99 locaties over heel het land verspreid technische mankementen fiksen, kapotte deuren vervangen, grafitti verwijderen enzovoort. De PoPs en straatkasten intern en extern spic en span houden, dus.

2404_CIR_Nieuwsbrief april BE-NL_vital-1

 

Beheer en onderhoud, zijn we daar al lang mee bezig?

“In België zag de b&o-tak eind 2020 het licht. We haalden toen ons eerste contract binnen voor het onderhoud van de PoPs van Fiberklaar. Daar hoorden onder andere ook keuringen en monitoring bij: wanneer er in de PoP een technisch probleem is, krijgen we alarm en wordt er iemand uitgestuurd om het probleem te verhelpen.”

“Als we onze job goed doen, worden zulke contracten soms uitgebreid met extra taken. Zo voeren we bijvoorbeeld voor Fiberklaar ondertussen ook extra kwaliteitscontroles uit: lopen de buizen goed, is de bestrating in orde … telkens op basis van vooraf vastgelegde criteria. Daarnaast zijn we ook reeds bezig met storingen op te lossen op het WYRE-glasvezelnetwerk.”

 

Waarom zijn b&o-projecten als deze vitaal voor Circet?

“De focus in België ligt vandaag nog vooral op de uitrol van glasvezelnetwerken. Maar dat is de meer korte termijn. Eens die netwerken er liggen, moeten we onze kennis en kunde namelijk op andere manieren inzetten. Zoals onze CEO Bavo De Cock weleens zegt: ‘Beheer en onderhoud is de bread & butter van Circet’. Deze tak van het bedrijf is onze toekomst.”

"Beheer en onderhoud is de bread & butter van Circet" - Operationeel Directeur Peter Colman 

Wat zijn de grootste uitdagingen voor b&o?

“Ongetwijfeld de juiste mensen vinden. Wij hebben heel wat kennis en ervaring bij onze collega’s, maar de vraag naar b&o stijgt exponentieel. Je hebt de juiste profielen nodig om al die projecten te bolwerken. Het is een tak die veel omvat: meten, lassen, blazen … We hebben collega’s nodig die van alle markten thuis zijn. Die veelzijdige profielen zullen we rekruteren of intern opleiden.”

Hoe zie jij b&o nu verder evolueren binnen Circet?

“Idealiter hebben we er elk jaar een contract bij, maar de kwaliteit van ons werk mag uiteraard niet ten koste gaan van de snelheid. We spelen een pioniersrol: de vraag volgen is de grootste uitdaging, maar ik ben nu al heel tevreden met de vooruitgang van dit departement. We bouwen een stevige reputatie op en klanten geven ons positieve referenties. Dat stemt me hoopvol voor de toekomst.”

-

Read more