Op verschillende plaatsen werken we in opdracht van KPN aan de verglazing van hun netwerk. Maar in een historische stad als Den Bosch is dat toch nog net een tikkeltje uitdagender. Operationeel Manager Michel Dolmans en Projectleider FttH Marcel Akkermans vertellen over dit huzarenstukje met grote impact voor de Bosschenaren.
Historisch stad krijg infrastructuur van de toekomst
Opdrachtgever: KPN
Locatie: Den-Bosch
Start: februari 2020
Oplevering: mei 2023
Team: 10 Circet-collega's sturen een ploeg van 80 à 100 medewerkers van onze verschillende onderaannemers aan
Aansluitingen: 55.000, waarvan 9000 in het historische centrum
“Het kopernetwerk van KPN is end of life”, vertelt Michel. “Het kan geen upgrades meer aan, terwijl de behoefte aan extra bandbreedte bij de eindgebruiker verder blijft toenemen. Bovendien is koper storingsgevoelig, bijvoorbeeld als het onweert. KPN heeft dan ook heel veel storingsmonteurs in dienst die dagelijks de baan opgaan om storingen te verhelpen.”
“Overal in Nederland investeert KPN in de verglazing van zijn netwerk”, vult Marcel aan. “Hoe dan ook zijn dat ingrijpende projecten die hinder veroorzaken voor bewoners, winkeliers, horecazaken ... Maar glasvezel leggen in het historische stadscentrum van Den Bosch, daar komt toch nog wat meer bij kijken.”
Ga je in hartje Den Bosch graven, dan kom je in de archeologie van de stad terecht. In de loop der eeuwen zijn woningen boven woningen gebouwd en elk historisch pand, iedere muur en elk trottoir moet met de grootste zorg behandeld worden.
Marcel: “In de laatste fase van het project zullen we 9000 aansluitingen doen in historische panden. Daar komen voor elk gebouw specifieke spelregels bij kijken.”
Naast al die regels en restricties die verband houden met het historische kader, is communicatie key in dit complexe project, aldus onze projectleider. Marcel: “Elke maandag is er een overleg op het gemeentehuis met alle betrokken stadsdiensten erbij. We nemen dan de planning door voor de komende 6 weken.”
Zo kan de gemeente de betrokken bewoners, winkeliers, horecazaken, bedrijven, organisatoren van evenementen en andere betrokkenen informeren over de aankomende werken en bijbehorende hinder. Marcel: “Door tijdig te communiceren en je aan je plannen te houden, win je vertrouwen en respect van iedereen.”
“In zo’n overleg zit iedereen met zijn eigen verwachtingen en issues”, vervolgt hij. “Soms heb jij al een bepaalde oplossing in je hoofd als je de zaal binnenstapt, maar moet je die toch nog bijsturen of helemaal omgooien. Die flexibiliteit aan de dag leggen is niet altijd makkelijk, maar wel noodzakelijk. Je moet immers met alle partijen rekening houden.”
Waarom KPN Den Bosch een Vital Project is? Michel: “Eerst en vooral is het vitaal voor het gebruiksgemak van al wie in de stad woont, werkt of er op bezoek komt. KPN stoomt zijn infrastructuur voor internet, tv en telefonie namelijk klaar voor de toekomst.
Maar ook voor Circet is dit project vitaal, omdat onze projectlocatie zich in een heel bijzondere omgeving bevindt. Daar hebben we al veel lessen uit getrokken voor toekomstige projecten, waaronder dat continue overleg met alle betrokken partijen.”
“Ik ben dan ook heel gelukkig dat we vorige week zo’n positief evaluatiemoment hebben gehad met de hele projectgroep”, besluit Marcel. “Als we dit kunnen aanhouden, zullen we dit project afronden met allemaal tevreden betrokkenen.”