Hoe leg je een glasvezelnetwerk aan als het grondwater op amper 30 cm diep zit? “Met veel denk- en planningswerk”, vertelt Remy Velthuis, Business Unit Manager FttH voor KPN. “En desnoods met speciale waterpakken. Dit is een uitdagend project, maar na drie weken hadden we ons doel – toestemming om 50% van de woningen aan te sluiten – al behaald. De bewoners van Lopik hebben duidelijk veel vertrouwen in ons.”
ID
Wat houdt het project in?
Lopik in de provincie Utrecht is een gemeente met véél water. Boven de grond, maar ook in de grond, soms al op 30 cm diep. Dat maakt een glasvezelnetwerk aanleggen voor KPN – standaard op 60 cm diepte – een stevige uitdaging.
“We zijn nog maar enkele weken bezig met de uitvoering,” vertelt Remy, “maar het grootste werk speelde zich daarvoor af: we hebben ons tracé vier keer aangepast tijdens de ontwerpfase om moeilijkheden met water zoveel mogelijk te vermijden. Daardoor zijn we een halfjaar later gestart dan voorzien.”
Wat zijn de uitdagingen?
“Het grondwater is een eerste uitdaging. Niet zozeer voor de aanleg van de kabels zelf – die duwen we er gewoon in – maar wel om de stoep weer netjes dicht te maken. Als je zo diep graaft in water, dan zakt de grond rond je sleuf gewoon weg. Alles vlak herbestraten wordt haast onmogelijk. In samenspraak met de gemeente leggen we de kabels nu op 30 cm diep. Die afwijking wordt mooi geregistreerd voor wie na ons komt graven.”
Toch vormt het water boven de grond een nog grotere uitdaging. “Lopik telt veel dijkwoningen. Daar kun je helemaal niet graven, de dijken zijn gewoon te vochtig. Daar moeten we gestuurde boringen uitvoeren over 20 à 30 meter, maar dat is erg duur. Het was vooral daarom dat we ons tracé verschillende keren hebben aangepast."
"Om te werken in natte kruipruimtes hebben we speciale waterpakken. In het ergste geval moeten we een dompelpomp bovenhalen.”
Wanneer het netwerk er ligt, moeten Remy en zijn team de huizen nog aansluiten. “Dat staat gepland vanaf augustus 2024. Ook dat wordt uitdagend. Van de straat tot de gevel racketeren we gewoon. Daarbij duwen we de kabel met luchtdruk onder het grondoppervlak door. Maar daarna moeten we op 60 cm diep een gat in de fundering boren en de kruipruimte in om de kabel op de juiste plaats te brengen. Die kruipruimte staat vaak onder water. Daarvoor hebben we speciale waterpakken. In het ergste geval moeten we met een dompelpomp aan de slag.”
Waarom is dit een vitaal project voor Circet?
“KPN wil tegen 2026 80% van Nederland verglaasd hebben. Dan kom je er niet met enkel de grote steden: je hebt ook de buitengebieden nodig. Toch heeft KPN lang geaarzeld om Lopik mee te nemen, want de uitdagingen met water maken dit project onvermijdelijk duurder.”
“Daarbij komt nog dat er in Lopik al een glasvezelnetwerk van een andere operator ligt. KPN twijfelde dus of ze wel genoeg bewoners zouden overtuigen om een huisaansluiting te nemen. Belangrijk om het project rendabel te krijgen. Het doel was 50% van de bewoners te overtuigen, en dat hebben we nu al gehaald. En zolang we aan het graven zijn, kunnen de bewoners aansluitingen aanvragen. Alles wat erbij komt, is dus mooi meegenomen.”
"Ik vind het fijn dat we ook voor dit project het vertrouwen van KPN en van de bewoners hebben gewonnen."
“KPN houdt elke week een tevredenheidsonderzoek onder de buurtbewoners en we scoren wekelijks hoog. De Lopikenaars hebben dus duidelijk veel vertrouwen in ons. Ik vind het fijn dat we ook voor dit project het vertrouwen van KPN en van de bewoners hebben gewonnen. Ons platteland heeft snel en betrouwbaar internet evengoed nodig als onze grote steden.”