Internal News | Circet Benelux

Ons werk onder de Merwede is straks onzichtbaar maar absoluut onmisbaar

Geschreven door Sandy van der Doelen | Sep 19, 2024 12:40:39 PM

De A27, een belangrijke verkeersader, wordt opnieuw aangelegd tussen Sleeuwijk en Houten. Maar daarbij komt zo'n 20 kilometer aan glasvezelkabel in het gedrang, die dan weer een levensader vormen voor omliggende dorpen aan steden. Circet  leidt de verlegging van het glasvezeltraject onder de Merwede in goede banen.  

ID 

Locatie: de A27 tussen Sleeuwijk en Houten. Het gebied tussen Sleeuwijk en Gorinchem is het werkgebied van Circet.  
Periode: de voorbereidingen hebben ruim 2 jaar geduurd. Half oktober 2024 moet het project afgerond zijn, in verband met de dijksluiting. 
Partijen: Circet Nederland in opdracht van VodafoneZiggo, samen met heel veel andere stakeholders 👇 
Stakeholders: onder meer Rijkswaterstaat, Waterschap Rivierenland, Gemeente Gorinchem, Gemeente Altena, ProRail ... 

A27: van tweebaans naar driebaans 

De A27: iedereen kent ‘m. En velen zullen al eens in de file hebben gestaan tussen knooppunt Hooipolder en Houten. Om de doorstroming te verbeteren, maakt de tweebaansweg daar plaats voor een driebaansweg. Onderdeel van het project is ook de nieuwe Merwedebrug. En precies daar waar de nieuwe damwanden van de brug komen, liggen glasvezelverbindingen van VodafoneZiggo.  

20 kilometer glasvezel blazen 

“Al die kabels en leidingen moeten we verleggen”, legt Cindy uit. “We creĂ«ren eerst een nieuwe route, door middel van gestuurde boringen en graafwerk. Daarna leggen/trekken we de buizen erin, blazen de nieuwe kabels erdoor en sluiten alles weer aan op het bestaande tracĂ©. Hierna koppelen we het oude tracĂ© los en verwijderen het. Het traject is in totaal vijf kilometer lang, maar we moeten twintig kilometer glasvezel blazen. Dat komt omdat er meerdere kabels worden gelegd. En daarnaast zitten er bochten in het tracĂ©, takken sommige kabels af naar een nabijgelegen bedrijventerrein ...” 

Een whiteboard vol post-its 

Onderaannemers doen het grootste deel van het graafwerk. Cindy: “In dit project zijn wij begeleidende partij. We hebben negentig procent uitbesteed aan een concullega: onze kracht zit hem in de projectbegeleiding.” En dat is eigenlijk al een project op zich. “We werken samen met twaalf andere partijen. Strakke communicatielijnen zijn daarin heel belangrijk. Gaat er iets fout, dan heeft dat voor iedereen gevolgen.” 

“Er komt vanzelfsprekend ook heel veel werk bij kijken: iedere week hebben we een intern teamoverleg. Waar staan we? Wat moeten we nog regelen? Naast mijn bureau staat een groot whiteboard met heel veel posts-its. Dat weerspiegelt voor mij goed hoe grootschalig dit project is. Niet alleen voor mij, trouwens: elke collega in Tilburg werkt hier heel hard aan mee.” 

"Iedere partij kijkt verder dan zijn specifieke verantwoordelijkheden. Bij een probleem zet iedereen z’n schouders eronder.”  - Cindy Kneijber  

Veel schouders 

De samenwerking in dit project typeert zich door toewijding, legt Cindy uit. “Elke stakeholder kijkt naar het project in z’n totaliteit en niet naar zijn specifieke verantwoordelijkheden of taken. Is er een probleem, dan zet iedereen z’n schouders eronder. Dat is super om te zien.”  

Internet als levensader 

Voor Cindy en haar collega’s van vestiging Tilburg is dit een impactvol project. Maar het gaat nog veel verder dan dat. “Als we de glasvezelkabels niet verleggen, dan zitten straks hele dorpen, steden of regio’s zonder internet. En dat terwijl internet een levensader is, zowel op privĂ© als zakelijk gebied. Dit is dus een vital project pur sang.”