12.500 huizen aansluiten op glasvezel in Sittard-Geleen? Een mooi project. Tel daar 5.000 hoogbouw-woningen bij op, en je hebt een uitdagend project. Ook nog in het stadscentrum de vele kasseistroken openbreken? Dan heb je een project van enorme omvang. Business unit manager Bart van Kouterik en projectleider Peter de Bruin vertellen er maar al te graag over.
Buitengewoon zomerweer dat op komst is. OnsOranje. Een eventuele Elfstedentocht. Er zijn genoeg zaken te noemen waar Nederland geregeld van in de ban is. Daar kan volgens Bart van Kouterik, business unit manager voor ODF, zeker nog iets aan toegevoegd worden: glasvezel. “Dat is echt dé toekomstige behoefte van de samenleving. ODF wil daarom zo snel mogelijk veel dorpen en steden verglazen. Waaronder Sittard-Geleen.”
Dit project past om meerdere redenen in het rijtje van vitale projecten. Peter legt uit waarom. “Ten eerste bereiden we zo’n 17.500 woningen voor op aansluiting, dat zijn er veel. Ten tweede zit daar ook sociale woningbouw tussen, waardoor we veel zaken moeten afstemmen met woningcorporaties. Ten derde zijn 5.000 woningen gevestigd in flats. Dat is ook direct de grootste uitdaging binnen dit project: de hoogbouw.”
17.500 Woningen waarvoor aansluiting wordt voorbereid |
200 km tracé |
5000 Hoogbouw-woningen |
“Per hoogbouw moet je rekening houden met een minimale bouwtijd van een half jaar”, vult Bart aan. “We moeten veel afstemmen met elke VvE, waarvan de leden maar één of twee keer per jaar bijeenkomen. Ook zijn er zeer praktische hindernissen: de bewoner die op de onderste verdieping woont, moet thuis zijn om het appartement daarboven aan te kunnen sluiten. Zijn er vijftig adressen? Dan staan we gemiddeld zo’n vijf keer aan de deur voordat alle woningen zijn aangesloten.”
Er is nog een ander aspect dat het project zo omvangrijk maakt: het project is vraaggestuurd. Bij vraaggestuurde projecten worden enkel woningen met een abonnement aangesloten op glasvezel.
Bart: “Het centrum is daarop een uitzondering vanwege de vele kasseistroken. Daarom willen de gemeente en ODF absoluut niet dat we enkel woningen met abonnementen aansluiten. Want in dat geval moeten de straten keer op keer opengebroken worden bij nieuwe abonnees. Uiteraard voeren we deze wens van de gemeente uit; we voeren onze graafwerkzaamheden in het oude centrum één keer uit”
“We bereiden 17.500 woningen voor op aansluiting. Dat betekent dat we de graafwerkzaamheden in het oude centrum van Sittard-Geleen, in één arbeidsgang uitvoeren.” - Bart Kouterik
“De motor van het project is het civiele gedeelte: het graven”, vertelt Peter. “De techniek daarachter is geen raketwetenschap. Maar de omvang, de uitdagingen en alle partijen die aangestuurd en bediend moeten worden, maken het goed voltooien van dit project een topsport. Als je zoiets als team voor elkaar krijgt, geeft dat een kick en is het iets waar we bijzonder trots op mogen zijn.”