30.028. Zoveel straatkasten wil VodafoneZiggo voor 1 juli upgraden met 1.2 gigahertz-appratuur. Een uitdaging die Circet graag aangaat. Maar zeer strakke deadlines en wisselende dagplanningen maken het een project dat niet voor iedere partij is weggelegd. “Het is elke dag doorstampen”, aldus Technisch Specialist Martin van Dam. Hij en collega Priscilla Brouwers nemen je mee in dit vital project.
ID
|
Waarom naar 1.2 Gigahertz?
Het volledige coaxnetwerk van VodafoneZiggo moet zo snel mogelijk geüpgraded worden, zodat het klaar is voor de toekomst. In de praktijk betekent dit dat de apparatuur in tienduizenden straatkasten wordt vervangen van 1.0 gigahertz- (GHz) naar 1.2 gigahertz-apparatuur. Martin: “1.2 GHz staat voor de brandbreedte van het netwerk. Door de upgrade is het netwerk sneller, en kunnen er meer klanten op.”
Bouwvak of niet niet: aan de slag:
Al ongeveer 10 jaar lang zijn in Nederland twee partijen verantwoordelijk voor het vervangen van de apparatuur van VodafoneZiggo: BAM en Baas. Sinds juli 2023 is Circet dus de derde partij. Priscilla: “VodafoneZiggo moest onverwachts veel meer straatkasten omzetten dan gepland. Ze klopten bij ons aan voor hulp. Midden in de bouwvakantie hebben Martin en ik alles ‘cold turkey’ opgestart. Er was geen projectteam, we hadden geen systeem, geen software. Samen met afdeling ICT hebben we enorm snel geschakeld, waardoor we eind september konden starten.”
Inmiddels bestaat het werkteam uit 5 collega's op kantoor en 25 coaxmonteurs buiten. Een officiële afdelingsnaam is er nog niet. Martin en zijn team sturen de monteurs aan, maakt de planningen en zet samen met Priscilla nieuwe projecten op. Priscilla is verder verantwoordelijk voor de procesmatige en administratieve kant van het project, en probeert ook vanuit commercieel oogpunt vervolgprojecten binnen te halen.
Priscilla: “Sinds een paar jaar hebben we heel goede ICT-ondersteuning voor deze projecten. Waar monteurs vroeger een papieren map met de werkplanning meenamen, ontvangen ze nu binnen twee seconden een nieuwe opdracht op hun telefoon. En dankzij systemen zoals Servicecruiser en Sitetracker werken we heel efficiënt. Zo kunnen we veel sneller en beter inspelen op de klantvragen."
De ad hoc planning en strakke deadlines maken het een complex project. De oorzaak van de ad hoc planning? “We werken op een bestaand netwerk. Dat zit vol met verrassingen”, legt Priscilla uit. “Denk aan beschadigde kabels of een kapotte spanningsverdeler. Zaken die we moeten repareren, ook al zit dat niet in ons takenpakket. Anders kunnen we niet verder.”
We werken op een bestaand netwerk. Dat zit vol met verrassingen.” - Priscilla Brouwers
En de strakke deadlines? Dat heeft te maken met het live netwerk: per dag gaan er zo’n 8.000 tot 10.000 klanten offline vanwege de werkzaamheden. En om 17.00 uur moeten die weer online zijn. Werkzaamheden zijn dus gebonden aan strikte tijdsgrenzen.
Martin: “Elke dag hebben we met een enorme tijdsdruk te maken. Ik vergelijk het graag met een sneltrein waar we niet uit kunnen stappen. Dit project is dus zeker niet voor iedereen weggelegd, maar ik vind het geweldig.” Priscilla vult aan: “Het zijn onze hardwerkende monteurs buiten en collega’s zoals Martin en zijn teamleden – die met hun hele hart ervoor gaan - die dit project tot een succes maken. Super om te zien.”
“Elke dag halen we duizenden klanten offline, die om 17.00 uur weer online moeten zijn. Dat brengt druk met zich mee.” - Martin van Dam
En dan ... de toekomst. Want wat als straks alle apparatuur is vervangen? Martin: “We willen een stabiele coaxafdeling opzetten binnen Circet. Belangrijk, want coaxnetwerken blijven bestaan en worden alsmaar uitgebreid. Maar: specialisten en monteurs zijn schaars. Daarom hebben we zelf een opleiding ontwikkeld in onze Circet Academy. Inmiddels zijn er al 13 collega’s opgeleid tot coaxmonteur. Zo houden we alle knowhow binnenshuis en zijn we een specialistische partner voor zowel glasvezel- als coaxprojecten.