Virtueel een brand leren blussen? Een ontruimingsoefening trainen? Leren glasvezelblazen? Dat kan binnenkort gewoon, bij de Circet Academy in Hedel. Academymanager Jeroen (de echte, niet z’n avatar) vertelt je graag meer over deze primeur.
ID
Locatie: de Circet Academy in Hedel.
Periode: begin 2025 kunnen collega’s in virtual reality trainen.
Partijen: de VR-brillen komen van de Mediamarkt. Een eigen collega ontwikkelde de VR-omgeving voor glasvezelblazen, voor de andere opleidingen/oefeningen werken we samen met BHVR.
De trigger: een leegstaande vergaderruimte
Toen vorig jaar in het Academy-gebouw in Hedel een vergaderruimte leeg kwam te staan, hadden Jeroen en zijn collega’s er direct een nieuwe bestemming voor: hier zou de eerste VR-trainingsruimte van de Circet Academy komen. Een verbouwing en de aanschaf van enkele VR-brillen later, en het is bijna zover. Collega’s kunnen begin 2025 via virtual reality BHV-trainingen (brand blussen en ontruimingen) en een opleiding glasvezelblazen volgen.
“Het idee voor VR-trainingen ontstond vorig jaar, toen ik een opleiding volgde bij een extern instituut”, begint Jeroen. “Onderdeel van de opleiding was een VR-oefening. Dat werkte enorm goed, en ik pitchte het idee bij ons management. Vrijwel direct kreeg ik groen licht. Werken met VR-brillen heeft namelijk twee grote voordelen: we stoten minder CO₂ uit en cursisten onthouden de lesstof beter.”
Duurzamer oefenen
Dat verdient wat verdere uitleg. Jeroen: “Onderzoek toont aan dat cursisten 96% onthouden van wat ze beleven in een virtuele omgeving. De situatie voelt enorm levensecht aan, waardoor de training goed blijft hangen. Ook is het voordeel van virtueel trainen dat je direct feedback krijgt. Maak je een fout of vergeet je een stap, dan geeft het programma een melding en/of kan je niet verder met de oefening. Die directe feedback ontbreekt soms in groepsoefeningen: de trainer kan simpelweg niet iedereen individueel coachen.”
En het CO₂-verhaal? Jeroen: “Voorheen maakten we zelf vuur op parkeerplaats, in een metalen brandbak gevuld met water en wasbenzine. De brand blusten we met CO₂-brandblussers. Dat deden we zo’n 120 keer per jaar, wat veel uitstoot veroorzaakte. Dat is slecht voor het milieu en past ook niet in onze duurzaamheidstrategie.
“Het voordeel van virtueel trainen is dat je direct feedback krijgt. Maak je een fout of vergeet je iets, dan meldt het programma dit direct.”
Hoe werkt het?
Jeroen: “Je hebt natuurlijk een bril op. Ook houd je een afstandsbediening vast waarmee je door de VR-omgeving kan lopen en handelingen kan doen. In de brandblus- en ontruimingsoefening word je begeleid door een hologram en moet je verschillende keuzes maken en vragen beantwoorden.
In het eerste ‘level’ krijg je veel uitleg en begeleiding. Hoe hoger het level, hoe minder hulp. Je moet dus steeds zelfstandiger handelen. Bij de ontruimingsoefening moet je bijvoorbeeld andere mensen aanspreken om het gebouw te verlaten. Sommigen liggen midden in het gangpad, anderen zitten verstopt in het kantoor. Hoe meer mensen je aanspreekt, hoe hoger je score.”
“Bij de glasvezelblaasoefening is het doel om een mantelbuis te blazen. Je begint op kantoor, waar je een werkbon opent en de opdracht bekijkt. Dan ga je naar het magazijn, pak je het juiste materiaal en stap je in de werkbus. Eenmaal op locatie moet je het juiste gereedschap pakken en de glasvezelblaasmachine aansluiten. Niet enkel een interessante oefening voor collega’s in het veld, maar ook voor engineers, werkvoorbereiders en uitvoerders. Zo krijgen zij beter zicht op het werk in de praktijk.”
Ook in Italië en Duitsland blussen ze branden
De VR-brillen zijn nog niet officieel in gebruik, maar tientallen collega’s mochten ze wel al even testen op de heidag. De eerste reacties zijn heel positief. Al vonden sommigen het spannend, bijvoorbeeld als ze op de hoogwerker stonden. En eigenlijk is dat goed nieuws: het betekent dat de VR-omgeving heel realistisch is.
Hoe nu verder? Jeroen: “We vroegen andere Circet-QHSE-afdelingen in heel Europa naar hun VR-ervaringen. Zo leren we van elkaar en kunnen we deze trainingswijze breder uitrollen.”