Street artist maakt eyecatcher van PoP

Bij de uitrol van glasvezel in Wielsbeke toverde een street artist een PoP om tot een eyecatcher in het straatbeeld. Tegelijk is het project in West-Vlaanderen een mooi voorbeeld van onze samenwerking met Wyre. Binnen dat partnerschap doen we namelijk veel meer dan infrastructuurwerken. We zijn er betrokken bij het hele voortraject, van de locatiekeuze voor de PoPs over de contacten met het gemeentebestuur tot de afhandeling van de nodige overeenkomsten en vergunningen.

Wat is een PoP nu weer?

PoP staat voor Point of Presence. Een PoP is een technische ruimte van waaruit particuliere adressen worden aangesloten op een glasvezelnetwerk. Ongeveer 3000 woningen kunnen op één PoP worden aangesloten. In een bepaalde stad of gemeente staan meerdere PoPs, die met elkaar worden verbonden. Samen vormen ze het hart van een glasvezelnetwerk.

Van grijs naar kleurrijk

Voor Wyre, de joint venture tussen Telenet en Fluvius voor de aanleg van glasvezel, nemen we heel wat uitvoerende taken in handen. Daarbij blijft het niet bij infrastructuurwerken. Zo zijn we ook volop betrokken bij het hele voortraject. Denk hierbij aan de locatiekeuze voor de PoPs, contacten met het gemeentebestuur en de afhandeling van de nodige overeenkomsten en vergunningen voor de PoPs.

Meestal zijn PoPs saaie, grijze cabines. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Dat bewijst het project in Wielsbeke, waar Wyre 10.000 klanten zal aansluiten op het glasvezelnetwerk. Sam Billen, street artist bij Treepack, toverde de PoP van Wielsbeke om tot een echte blikvanger. Of hoe een alledaags object een eyecatcher in het Wielsbeekse straatbeeld werd.

Picture1-3

Op zoek naar PoP-locaties

“Zo’n PoP plaatsen heeft heel wat voeten in de aarde”, zegt Guido Van Dyck, Sales Director bij Circet. “Maar dat proces leiden we met onze teams in goede banen. Nadat we van Wyre een ‘zoekzone’ ontvangen hebben waarin een PoP moet komen, doen wij de nodige research voor een geschikte locatie.”

Daarna begint een traject in overleg met de betrokken stad of gemeente. “Eerst doen we enkele voorstellen voor PoP-locaties, waarna de gemeenteraad haar uiteindelijke goedkeuring geeft voor een specifieke locatie. De nodige vergunningen regelen maakt ook deel uit van dat traject”, licht Guido toe. “Daar komt onze afdeling Permits in de picture. Die kent de vergunningsprocessen door en door en heeft goede contacten met steden en gemeenten.“

“Na groen licht van de gemeente wordt de PoP geplaatst en aangesloten op de glasvezelinfrastructuur”, besluit Guido. “Zo ging het dus ook in Wielsbeke, zij het met een extra creatieve touch.”

-

Read more