Testimonials
Circet als innovatieve partner in ODF-project in Amsterdam
-
Vóór eind 2024 wil Open Dutch Fiber (ODF) 23.000 woningen in hartje Amsterdam aansluiten op het glasvezelnetwerk. Een gigantisch project, wat vraagt om een zeer strakke voorbereiding. Daarom koos ODF voor Circet als samenwerkingspartner. Circet verzekert niet alleen een zeer precieze, maar ook een zeer innovatieve voorbereiding. Tjabin van Bergen, Directeur Bouw ODF en Geert Platenburg, Operationeel manager van ODF, blikken terug op het bijzondere voorbereidingsproces.
De uitdaging
23.000 woningen aansluiten op glasvezelnetwerk in centrum Amsterdam, waaronder 4.000 portiekwoningen en 7.000 hoogbouwaansluitingen.
Circet’s oplossing
Een meervoudige FTU (verdeler) in de centrale hal van portiekwoningen en ijzersterk projectmanagement.
Veiligheid en kwaliteit zijn prioriteit
Amsterdam. De stad van de vele grachten, smalle straatjes, trams, ontelbare fietsers, auto’s … Met andere woorden: geen evidente omgeving om kilometers aan glasvezelnetwerk aan te leggen. “We voeren dit project uit in een heel complexe omgeving”, ligt Tjabin toe. Dat maakt dit project anders dan anders.”
Geert vult aan: “Het is een grote uitdaging om de kabels van de ene kade naar de andere kade te krijgen. Daarnaast is het heel erg druk in Amsterdam, ook onder de grond. Daar ligt het vol met andere nutsvoorzieningen en palen waarop de stad is gebouwd.”
Innovatieve aanpak
Voor dit project koos ODF heel bewust voor Circet als partner. Tjabin: “Amsterdam was voor Circet nog onbekend werkterrein. Dat vonden wij juist een voordeel: hierdoor keek Circet heel innovatief naar het hele proces. Door hun vernieuwende blik gaan we het netwerk nu op een andere manier aanleggen dan we gewoon zijn.”
Oplossing voor aansluitingen in portiekpanden
Geert vult aan: “We hebben inderdaad een uniek concept ontwikkeld om alle portiekpanden – typerende woningen voor Amsterdam – aan te sluiten. Dit type woning deelt een voordeur en centrale hal met zo’n drie tot vijf andere woningen in het pand. Normaal leggen we voor elk pand het hoofdnetwerk voor de voordeur, onder de stoep. Dat zou voor al deze portiekwoningen onbegonnen werk zijn, omdat we dan steeds weer in de openbare ruimte moeten werken. Daarom installeren we een meervoudige FTU, een soort verdeler, in de centrale hal. Vanuit die verdeler sluiten we de woningen inpandig aan.”
Geen uitgestippelde route
De voorbereidingen alleen duurden al een halfjaar. Geert: “Voor projecten in dit soort gebieden bestaat er geen voorgeschreven roadmap. Dat maakt project- en stakeholdersmanagement cruciaal.
Tot een werkbaar uitvoeringsproces komen
Tjabin: “De grootste civiele uitdaging wordt graven onder de Overtoom door, een drukke verkeersader. Het graven zelf beschouwen we als ‘gewoon werk’, maar de organisatie ervan is zeer complex.” Geert vult aan: “Door vooraf alle risico’s in kaart te brengen en de processen nauwkeurig uit te stippelen, kom je uiteindelijk tot een werkbaar uitvoeringsproces. En dan kan je van start.”
Benieuwd naar onze oplossingen op maat?
Lees hier hoe wij bijdragen aan de vitale infrastructuur van de toekomst.
-